Tomatenteler

Wouter Moerman

Een moderne organisatie

In de dichte nabijheid van Venlo ligt ons tuindersbedrijf Kwekerij W.S. Moerman. Ik kom uit een tuindersfamilie waarbij mijn vader en opa zelf ook kassen hadden. Ik werkte nog als bedrijfsleider bij een ander teeltbedrijf toen er in 2010 in Maasbree een mooi bedrijf te koop aangeboden werd. Ik zag mijn kans schoon en heb de stap naar eigen ondernemerschap gemaakt. Tussen het akkerland schitteren de kassen in het landelijke Noord-Limburgse landschap. Met moderne, hoge kassen en een beschikbaarheid van 4 hectare leggen wij ons toe op de teelt van vleestomaten.

Product

Tomaten

Bedrijf

Kwekerij W.S. Moerman

Locatie

Maasbree

De vleestomaat is een echte allrounder met een lekkere typische tomatensmaak.

Onze kwekerij telt twee vaste werknemers en tijdens het oogstseizoen vinden veel uitzendkrachten volop werk bij ons. Wij vormen een hecht team en we zijn goed op elkaar ingespeeld. De ligging van onze kwekerij is uniek te noemen. De omgeving van Maasbree vormt een fijne, rustige werkplek die je soms een vakantiegevoel geeft, net of je in het buitenland bent. Met veel fietsroutes in de buurt zie je vaak wielrenners in de vele laantjes.

Het seizoensverloop

Eind november is het nog rustig in de kassen. Het planten van de vleestomaten is dan net begonnen en ik kan dan echt genieten van het moment dat ik alleen door de kassen banjer en zie hoe de planten zich vormen terwijl een schraal winterzonnetje door de kassen schijnt.

Om de concurrentie van het buitenland voor te blijven wordt er bij ons voor gekozen rond deze tijd te planten. Vanaf half februari wordt er geoogst en de oogst loopt door tot eind oktober. Tijdens het seizoen oogsten we twee keer per week en dat loopt door tot eind oktober. Wat vandaag geoogst wordt ligt veelal binnen één dag in de winkel.

De smaak is raak met vleestomaten

Vleestomaten hebben een relatief droge structuur en zijn goed geschikt voor vele dagelijkse gerechten als pastasauzen en soepen. De droge structuur is ook een voordeel van de vleestomaat omdat een broodje, met  hamburger of een gewone boterham met een plakje kaas bijvoorbeeld, niet zompig wordt. Onze tomaten vinden hun weg naar klanten dichtbij maar ook naar afnemers in het Midden-Oosten. Dat vind ik best bijzonder.

Tijdens mijn studie aan de Hogere Agrarische School en ook daarna heb ik altijd een passie voor vleestomaten gehad. Mensen omschrijven onze vleestomaten veelal als een tomaat met ‘die lekkere typische tomaatsmaak’, hoewel het geen snacktomaatje is. De vleestomaat is een echte allrounder qua voedingsstoffen. Door een relatief laag aantal zaadjes is het een wat drogere, praktische tomaat, die niet direct zoet is.

Er wordt met zorg geteeld om die typische tomatensmaak te realiseren. Goede voeding voor de plant speelt daarbij de belangrijkste rol. Het geheim ligt echter ook in de onderlinge afstand tussen de planten. Bij ons worden de planten ruim uit elkaar geplant waardoor deze meer licht krijgen en de vruchten zo meer suikers kunnen aanmaken. Dat is lekker! Omdat de vleestomaat ook een grote tomaat is adviseer ik ze ook eens naast de aubergine op de BBQ te leggen, of te vullen met rijst of gehakt. Maar een lekker schijfje tomaat op een boterham is ook mijn favoriet.

Certificeringen

Kwekerij W.S. Moerman beschikt over de volgende certificaten