Komkommertelers

Wout, Klaas en Wim Limburg

Efficiënt omgaan met energie

Ten noordoosten van IJsselmuiden ligt de Koekoekspolder. Dit is een veelzijdig tuinbouwgebied waar veel gewassen verbouwd worden. De centrale ligging maakt dat ons gebied een grote afzetmarkt heeft naar het westen van het land en ook Duitsland is belangrijk voor ons. Ons groentebedrijf bestond in eerste instantie voornamelijk uit vollegrondsgroenten maar geleidelijk zijn onze kassen uitgebreid en leggen we ons nu toe op het telen van komkommer in twee kassen

Product

Komkommers

Bedrijf

IJsselgrow B.V.

Locatie

Hagendijk 4, IJsselmuiden

Bij de tuinderij hoort ook een bedrijfsruimte waar onze komkommers worden gesorteerd en ingepakt. Efficiënt omgaan met energie vinden wij heel belangrijk en daarom worden onze kassen voorzien van energie via een speciale warmtekrachtkoppeling. Voor het bestrijden van ziekten en plagen zetten we natuurlijke vijanden in als sluipwespen en roofmijten. Dit levert een schone manier van gewasbescherming op. Daar vaart iedereen wel bij.

Een goed gespreide teelt

Wij telen onze komkommer drie keer per jaar met een zo goed mogelijke spreiding, voor een jaarrond top kwaliteit. Nieuwe planten worden als ze ongeveer 40 cm groot zijn bij ons in de kassen geplant op steenwolmatten. Daar kunnen de wortels goed in groeien zodat de planten goed voorzien worden van meststoffen. Het regelen van de klimaatomstandigheden in de kas, waaronder temperatuur en luchtvochtigheid, proberen we zo goed mogelijk te doen voor een optimale groei van de planten en komkommers. Begin januari beginnen we met planten. Na drie teelten is het rond half november tijd voor de grote schoonmaak. Dit vind ik altijd een bijzondere periode waarin we terugkijken op een seizoen hard werken maar ook alweer uitkijken naar het nieuwe, frisse jaar van planten, oogsten en de teeltwisselingen.

Basis van vertrouwen

Wij zijn er met recht trots op dat onze familie door de jaren heen zo’n mooi, modern bedrijf heeft weten op te bouwen. Onze manier van zakendoen is gebaseerd op goed vertrouwen bij zowel ons personeel als onze klanten. Op ons bedrijf werken 10 vaste medewerkers, met daarnaast een vaste groep uitzendkrachten voor tijdens het seizoen. Daarnaast werken bij ons scholieren uit de buurt die het hartstikke leuk vinden om een periode bij ons in de tuinderij te werken. Die eerlijke aanpak van werk vind je ook terug in onze milieubewuste teelt. De laatste jaren hebben we veel geïnvesteerd in klimaattechnische oplossingen en daar zijn we best trots op.

De komkommerteelt is een snelle, uitdagende teelt met een mooi, fris product. De groeisnelheid van het gewas is interessant. Daarbij is het een product is dat je bijna in elk winkelwagentje van de klant in de supermarkt tegenkomt. Je kan erop vertrouwen dat een komkommer lekker fris en vers is als deze stevig aanvoelt en een mooie, donkergroene kleur heeft. Heerlijk in salades of als snack en ook nog gezonder dan je denkt met de voedingsstoffen die er in zitten.