Paprikateler

Tom Moerenhout

Een van de eerste kassen van Oosteind

Mijn vader is als één van de eersten hier in Oosteind begonnen met een kas, zo’n 55 jaar geleden! De kassenteelt was – in tegenstelling tot vandaag – nog heel kleinschalig. Inmiddels zijn onze kassen vervangen door nieuwere varianten, ook omdat de teelt dat verlangt van de gewassen. De kassen van nu zijn hoger, vanwege de hoge-draadteelt.

Product

Paprika's

Bedrijf

Kwekerij De Eendracht B.V.

Locatie

Oosteind

Mijn zoon zit op de Middelbare Tuinbouwschool en hij heeft aangegeven het bedrijf in de toekomst graag over te nemen; dat is voor mij een geruststellende gedachte; als ik met pensioen zou gaan, misschien rond mijn 70e verjaardag, dan weet ik dat mijn bedrijf blijft voortbestaan. Mijn vijf dochters hebben allen een ander vak gekozen, maar mijn vrouw werkt ook fulltime mee in de kassen. Ons motto is plezier hebben in ons werk en er is altijd tijd voor een grap, ook al is het druk. Het is erg leuk het vak met elkaar te delen en al het werk samen te kunnen doen; ik doe dat het liefst zo lang mogelijk. De commotie in het land om door te moeten werken tot je 67e begrijp ik niet helemaal, ik heb juist zoveel plezier in mijn werk en blijf er zo lang mogelijk mee doorgaan.

Met paprika moet je er een touw aan vastknopen

Graag vertel ik wat over de teelt van de rode paprika. De eerste dagen wordt het jonge plantje geplant op substraat en worden de touwen gehangen. Wanneer de plant groot genoeg is – dat is vaak na Nieuwjaar - worden de stengels gesplitst in 4 zijscheuten en deze worden aan een touw gehangen. Dit moet strak gebeuren, want een paprikaplant houdt er niet van om te los te hangen. De plant wordt wel 4 tot 4,5 meter hoog.

In februari/maart kan er begonnen worden met oogsten en dat kan een lange tijd, tot ongeveer half november. In het begin wordt ook wel geoogst als de paprika nog groen is. In paprika is er geen groen ras; elke paprika is in het begin groen, want dan is –ie nog onrijp, om daarna mooi rood, geel of oranje te worden. 

Onze paprika’s worden bijna allemaal verpakt in de bekende stoplichtverpakkingen en deze worden naar alle windstreken vervoerd. De hele grote paprika’s verpakken we in dozen. Vroeger gingen de meeste producten naar Duitsland maar tegenwoordig is er ook een goede vraag in landen die nog verder richting het Oosten gaan. Maar ook de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk behoren tot onze afzetgebieden.

De paprika wordt meer en meer een populaire groente. Zelf eet ik het liefst de gele paprika’s, want die smaken lekker zoet en ik ben een zoetekauw. Onlangs hebben we nog een heerlijke paprikasoep gegeten. Gezond is het ook, er zit bijna drie keer meer vitamine C in als in een vergelijkbare hoeveelheid sinaasappel.

Het is heel rustgevend om tussen de gewassen te werken en met planten bezig te zijn. Ik grap wel eens naar mijn mensen dat ze tegen de planten mogen praten; ik ben er van overtuigd dat dat goed is voor de plant. Ik ben trots op ons vak en de teelt van onze paprika, een eerlijk, eenvoudig en goed product. De paprikaplant is ook een slimme plant, die snel groeit als er veel zonlicht is, maar dan soms ook bloemetjes af laat sterven omdat het teveel wordt voor de plant. Ik houd ervan om hard te werken; in het seizoen oogsten we soms zes dagen in de week, als er een piek is. Ik ben erg tevreden over de mensen met wie ik samenwerk; het contact met alle partijen is hecht en vertrouwd. Dat hoop ik nog lang zo te houden.

Certificeringen

Kwekerij De Eendracht B.V. beschikt over de volgende certificaten

Tijdelijk bezoekadres

Ebweg 12b
2991 LT Barendrecht