Paprikatelers

Ron en Ed Bross

Het mooiste beroep

Al 30 jaar woon en werk ik bij ons bedrijf dat tegenwoordig gerund wordt door mij en mijn broer Ron. Sinds 1973 telen wij rode paprika dus wij bogen op een jarenlange ervaring in het vak. Allebei onze vrouwen werken eveneens mee in het bedrijf en samen met 3 vaste medewerkers, die inmiddels 20 jaar bij ons werkzaam zijn, telen wij in onze kas van 3ha rode paprika’s. Ons bedrijf is een familiebedrijf dat van vader op zoon ging. Wij bevinden ons in een echt tuinbouwgebied in Bleiswijk.

Product

Paprika's

Bedrijf

Ron en Ed Bross B.V.

Locatie

Bleiswijk

Toen ik van school kwam in de jaren 80 waren het geen makkelijke tijden om werk te vinden in de scheepsbouw, een branche waar ik aanvankelijk mijn interesse had liggen. Duizenden mensen werden daar in die jaren ontslagen, dus om daar een baan te vinden was zo goed als onmogelijk. Mijn vader had een tuinbouwbedrijf, en hoewel het daar destijds ook geen makkelijke tijd was, kon ik wel bij hem in de tuin komen werken. Ik hielp daar als kleine jongen ook al mee, en zag in die tijd wat een prachtig vak het is. En dat is het nog steeds. Ik ben er trots op dat mijn vader in die tijd het allemaal gered heeft met het bedrijf. Inmiddels hebben wij een gemoderniseerd en vernieuwd bedrijf waar ik zeer gelukkig mee ben. Daarom vind ik het ook niet nodig om bijvoorbeeld uit te breiden in de toekomst. Hier in Bleiswijk zijn de mogelijkheden niet voorhanden, en zoals het nu loopt gaat het goed.

Vroeg op de markt

Mijn uitdaging ligt er in om vroeg op de markt te komen met onze producten. Dat is iets waar ik me elk jaar hard voor inzet. Van maart tot eind oktober loopt ons teeltseizoen. Daarbij proberen wij zo duurzaam mogelijk te produceren.Een groot voordeel dat onze omgeving biedt is de RoCa-centrale aan de A20. Vanuit die energiecentrale lopen pijpen met warm water, dat verwarmd wordt door de restwarmte die vrijkomt bij de energieproductie, naar onze kassen waarmee de temperatuur in de kassen geregeld wordt.

Boterham met kaas en paprika

Zelf ben ik ook een grote fan van onze rode paprika. Eigenlijk eet ik elke ochtend om 10 uur hier in de kantine een boterham met kaas en paprika, maar ook gevuld met gehakt eet ik ze graag. Het is goed om te merken dat mensen steeds beter weten dat de rode paprika heel veel vitamine C bevat en dat het dus erg gezond voor ze is. Een verse paprika moet goed stevig zijn en niet te dof. Hoewel je een paprika die er niet meer zo mooi uitziet nog prima kunt gebruiken om te bakken. Ze blijven namelijk gewoon 100% op smaak en de voedingsstoffen blijven ook behoude