Paprikateler

Robert van Zeijl

De charme van Honselersdijk

Overal waar je kijkt zie je glastuinbouw. Daar staat het Westland en Honselersdijk echt om bekend. Mijn vader is als boerenzoon in 1957 zijn eigen glastuinbouw bedrijf in Den Hoorn begonnen waar ik in 1987 ben ingestroomd. Vanwege schaalvergroting zijn we in 1998 op de huidige locatie terechtgekomen, waar we na een aantal reconstructies tot een mooi bedrijf zijn gekomen. In deze  samenstelling werken we sinds 2007. Wij zijn dus een echt familiebedrijf dat van vader op zoon overgaat. 

Product

Paprika's

Bedrijf

R.C. van Zeijl B.V.

Locatie

Honselersdijk

Mijn vrouw werkt ook mee in het bedrijf, zij doet o.a. het  inpakwerk en de administratie. Een directe opvolger in de vorm van mijn kinderen kan ik nu nog niets over zeggen. Ze zijn regelmatig in de kas en dat vinden ze leuk, maar concrete plannen zijn er niet, dus ik weet niet wat de toekomst brengt.

Zoetste paprika die geteeld wordt

We zijn sinds 1998 gespecialiseerd in de teelt van de oranje paprika, de zoetste paprika die geteeld wordt. Eerder hebben we ook diverse andere groenten gekweekt; komkommers, tomaten en sla maar de teelt van paprika is goed overzichtelijk, dat spreekt ons aan. Wij houden van deze teelt en hebben ervoor gekozen omdat de oranje paprika, zeker op dat moment, nog geen bulkproduct was. De uitdaging met oranje paprika is om deze naast de rode, gele en groene paprika bekend te maken bij de winkelier en consument. Het aantal kilo’s product per vierkante meter is lager dan bij de overige kleuren, hetgeen die positionering wat lastiger maakt in de verkoop waar hij een eigen positie ruimschoots verdient.

Luteïne en zeaxanthine voor beter zicht

De smaak van paprika’s wisselt per ras en per kleur. De gele is wat zoeter dan de rode en de groene heeft een pittige smaak die vooral verwerkt wordt in sauzen voor gerechten. De oranje paprika is de zoetste paprika van die vier kleuren. Zelf eten we deze veel in salades of uit de hand. Dat paprika heel erg gezond is weten gelukkig steeds meer mensen. Oranje paprika bevat antioxidanten als luteïne en zeaxanthine die dezelfde beschermende werking hebben als vitamine A en bètacaroteen. Ze dragen bij aan een langer behoud van een goed gezichtsvermogen. 

Naast dat we lid zijn van Van Nature hebben we, samen met andere Nederlandse telers van oranje paprika, de Oranje Paprika Vereniging opgericht. Met een klein budget dat we gezamenlijk op tafel leggen proberen we ons product zo goed mogelijk te promoten. Door deze vereniging komen we ook tot nieuwe nieuwe wegen om ons product bekend te maken bij een breed publiek, o.a.  een diëtiste die een boek heeft geschreven “Gezond eten voor je ogen” of een vereniging van postzegelverzamelaars die een “Oranje paprika postzegel” op de markt heeft gebracht en verder organiseren we acties in supermarkten, kookdemo’s etc.

Aardwarmte in de toekomst

Ons bedrijf telt ruim 7 hectare en wij wonen bij het bedrijf. Eind november begint ons seizoen met het planten van het jonge gewas dat van de plantenkweker komt. Na het planten is het gewas nog laag en is het overzichtelijk en ruikt het er heel lekker. Wanneer de eerste oogst eraan komt, dat is rond de helft van de maand maart, dan ziet de kas er op zijn mooist uit. Dat is mijn favoriete periode van het jaar.  

Onze grootste verandering voor de toekomst is het aardwarmte project waar we aan werken met een cluster van negen bedrijven uit de buurt van Honselersdijk. Op deze manier gaan we op de beste manier met onze warmte om en kunnen we aanzienlijke milieubesparingen verwezenlijken.

Certificeringen

R.C. van Zeijl B.V. beschikt over de volgende certificaten