Paprikateler

Reinier Janssen

Gericht de deelmarkten leveren

Onze kwekerij voor paprikateelt ligt in Nootdorp, de plaats waar ik ook geboren en getogen ben. We werken nu al ruim twintig jaar op de huidige locatie. Mijn vader was al tuinder en na mijn tuinbouwschool ben ik direct bij hem gaan werken. Later zijn we gesplitst met elk een eigen tuinderij. Onze kas is 3,35 ha groot en dateert uit 1997, toen we startten. In 2003 hebben we er nog een gedeelte aangebouwd.

Product

Paprika's

Bedrijf

Maatschap R.A.A.M. Janssen

Locatie

Nootdorp

In de kas telen we rode paprika, waarbij we hebben gekozen voor een bepaald ras. Dit ras is eerst getest bij een klein aantal tuinders door het hele land. Ons is het goed bevallen omdat de paprika zich goed leent voor de deelmarkten waar wij ons op richten. Onze paprika wordt geëxporteerd naar Amerika, en een ander gedeelte is bestemd voor de retail in Nederland.

In december wordt er geplant en de teelt loopt door tot oktober, begin november. Wanneer de planten van de kweker komen, planten we ze op substraat. Vanaf half maart tot de eerste week van november wordt er geoogst. Daarna wordt alles weer in gang zet voor een nieuw seizoen. Onze gewasbescherming is hoofdzakelijk biologisch. Daar beginnen we al mee vier weken nadat de planten zijn ingezet. In het voorjaar wordt dat wekelijks herhaald.

Goed als het druk is want dan is het weer tijd om te oogsten

In het voorjaar zie je het gewas snel groeien met het toenemende licht. Als je eenmaal gaat oogsten half maart dan gaat de drukte weliswaar toenemen, maar je bent blij dat je dan weer kunt oogsten. De concurrentie is het hele jaar door aanwezig, maar met name in het vroege voorjaar en het late najaar. Voorheen was de markt echt aan het wachten op de goede kwaliteit van de Nederlandse paprika aan het begin van het seizoen, maar nu doen Spanje en Israël ook sterk mee in deze tijd. Vaak kunnen zij ook een betere kwaliteit bieden waardoor de prijs wel eens onder druk komt te staan. Ook in het najaar zijn paprika’s uit Spanje en Israël goed vertegenwoordigd en daarom is eind oktober ook vaak de beste tijd om te stoppen met het seizoen.

Wij houden ervan om te pionieren met nieuwe paprika rassen

Ik maak deel uit van een groep telers die graag nieuwe soorten en rassen uitprobeert. Wij zijn al 15 jaar zo’n proefbedrijf. Het zadenbedrijf selecteert diverse telers door het hele land. Het licht en de teeltwijze kunnen zo goed bekeken worden. In augustus komen wij met deze bedrijven bij elkaar. Ons team telt vier vaste medewerkers, waaronder ook mijn vrouw Ineke en mijn zoon Jan. Met de oogst hebben we er een aantal uitzendkrachten bij.

Gezond en lekker en ook een goede prijs

Zag je vroeger nog wel eens dat de paprika heel duur verkocht werd in de winkel, tegenwoordig vind ik dat de prijs van de paprika prima is. Mensen kunnen dus kiezen voor lekker en gezond en betaalbaar en doen dat gelukkig ook steeds meer. Een verse paprika moet mooi rood en stevig zijn. Een goede paprika smaakt ook zoet. Zelf eet ik veel paprika, uit de hand en in gerechten, wokgerechten zijn favoriet. Maar ook gewoon op brood met een beetje kaas. Er zijn veel toepassingen mogelijk.

Het geeft mij veel voldoening om de mooie kwaliteit te zien van ons product dat van de plant komt en dat we het direct gericht kunnen vermarkten. Wij sorteren en verpakken zelf de pallets voor Amerika en de Nederlandse afnemer. Dat is wat ik mooi vind aan mijn vak.