Tomatentelers

Paul Zantman en Rob Brabander

Geen agrarische achtergrond, puur interesse

Mijn roots liggen in Bergschenhoek. Mijn ouders waren beiden ambtenaar dus ik heb duidelijk geen agrarische achtergrond. Tijdens de middelbare school wist ik zoals de meeste pubers totaal nog niet wat ik wilde gaan doen met mijn leven. Dus ben ik MBO detailhandel gaan doen, maar nog steeds was het niet duidelijk wat ik wilde worden. Buiten school ben ik toen aan de slag gegaan bij een tomatenkweker in de buurt. Dit werk vond ik eigenlijk wel leuk dus daar besloot ik iets mee te doen. Na het afronden van mijn MBO opleiding ben ik naar de Hogere Agrarische School in Delft gegaan.

 

Product

Tomaten

Bedrijf

Brabander-Zantman V.O.F.

Locatie

Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk

Ondertussen ontmoette ik mijn huidige compagnon Rob Brabander. Rob kwam wel uit de tuinbouw. We zagen elkaar regelmatig en op een gegeven moment stelden we elkaar de vraag 'waarom gaan we eigenlijk niet samen in een bedrijf verder'? En dat is wat we zijn gaan doen! 

 Smaakvol en verleidelijk

In Bleiswijk telen we troscherrytomaten van een ras met als groot pluspunt de geweldig zoete smaak. Iedereen loopt ermee weg! Omdat ze moeten worden geoogst als tros en daarnaast ook nog eens heel snel groeien vergt het teeltproces veel werk, meer dan bij bijvoorbeeld paprika’s.

Naast de troscherrytomaten hebben we in deze kas ook planten van meer dan 15 verschillende types tomaten staan. Oranje pruimtomaten, roze vleestomaat, bruine cocktailtomaten, gele cherrytomaten, noem maar op. Deze soortjes, die allemaal hun specifieke kenmerken hebben, verpakken we als Wild Tomato Mix voor bijvoorbeeld de horeca of de consument. Dat ziet er kleurig, lekker en verleidelijk uit.

Gebruik tomaten waar ze voor bedoeld zijn

Als consument is het belangrijk om in de gaten te houden welk soort tomaat op welke manier het beste gebruikt kan worden. De ene tomaat kun je beter voor de soep gebruiken en de andere beter als snack of in een salade.  Gebruik ze waar ze voor bedoeld zijn. Onze troscherrytomaten moet je eigenlijk gewoon zo uit het vuistje eten, dan zijn ze het allerlekkerste. Ze doen het altijd goed op verjaardagen, maar je kunt ze ook aan je kinderen meegeven in de lunchbox. Als ik naar een verjaardag ga neem ik sowieso altijd een doosje mee, dat wordt altijd zeer gewaardeerd.

Enthousiasme, dat typeert ons

We houden ervan een mooi product te maken dat er goed uitziet en goed smaakt, daar halen we een hoop voldoening uit. 

In al die jaren hebben we de problemen in de markt altijd het hoofd kunnen bieden, daar ben ik best trots op. Onze sterke punten zijn dat we goed kunnen communiceren, dat we ‘open-minded’ zijn en dat we ‘out of the box’ durven te denken en te doen. En soms moet je ook gewoon brutaal zijn. Het heeft ook wel een deel met geluk te maken en met een gunfactor. En dankzij ons jeugdige enthousiasme hebben wij door de jaren heen altijd veel mensen mee kunnen krijgen in onze ideeën..

Voor de toekomst zijn wij zeker niet van plan om ergens anders met veel hectares te gaan beginnen. Onze wens is in de semi-niche markt te blijven en dichter bij de consument komen te staan om te luisteren naar wat de consument nou écht wil. Dus niet zomaar wat gaan telen en er vanuit gaan dat de consumenten dat wil maar juist andersom, ontwikkelen wat de consument echt wil, dat zouden wij het liefste doen.