Aubergineteler

Rob van der Knaap

Een bloemrijk geheel

Bij kwekerij PandA zorgen, naast de paarse bloemetjes van de aubergines, ook de Strelitzia die ze in de rustige maanden in de winter telen voor een bloemrijk geheel. De Strelitzia is een exotische, oranje snijbloem en potplant. De meeste tijd gaat echter uit naar het telen van aubergines, daar hebben we 5,2 ha kassen voor. 

Product

Aubergine

Bedrijf

Kwekerij PandA

Locatie

Honselersdijk

Een Nederlander eet slechts 200 gram aubergine per hoofd per jaar

De aubergine maakt deel uit van de ‘nachtschade-familie’, dat is een familie van veel bekende gewassen als de aardappel, de paprika en ook de tomaat. Het telen van aubergines gaat lekker vind ik. Het is een mooie teelt, niet zo’n grote teelt (in areaal) en je bent er ook nog een beetje origineel mee. Er zijn in Nederland niet veel auberginetelers. Wat vroeger door een proefstation gedaan werd doen wij nu samen met een aantal andere auberginetelers. We hebben een paar duizend meter kas met elkaar om nieuwe teelten en ontwikkelingen uit te proberen.

Ik ben zelf een enorme fan van aubergines en de consument gaat deze vruchtgroente ook steeds meer gebruiken. Vroeger was aubergine alleen in Griekenland en Turkije populair, maar tegenwoordig wordt er ook bij ons goed aubergine gegeten. Wist je dat een Nederlander gemiddeld 200 gram aubergine per hoofd per jaar eet? 

Onze aubergines gaan voor het grootste deel naar het buitenland, ik kan wel zeggen voor 95%. Je herkent een verse aubergine aan de mooie, donkerzwarte kleur en hij is het lekkerst als hij niet te zacht is en nog geen zaadvorming heeft. Zelfs in de winter koop ik aubergines, ook al komen ze uit Spanje, zo lekker vind ik ze. Gegrild op brood is een van mijn favoriete gerechten. Dan eet je gauw een aantal boterhammen meer!