Paprikateler

Onno Tas

De paprika is gelukkig alom geaccepteerd 

Mijn broer John en ik kweken rode en gele paprika’s op twee locaties. John is voornamelijk aan het werk in Zevenhuizen, waar we op 8 ha paprika telen en ik werk altijd in Luttelgeest in onze kassen, die ruim 33 ha groot zijn en waar we rode èn gele paprika telen.  John en ik vinden de paprikateelt erg mooi, het is een snelle, dynamische teelt, dus ik denk dat wij altijd voor de paprika’s blijven kiezen. Na al die jaren heb je veel geïnvesteerd en zoveel kennis opgedaan dat je echt een specialist bent geworden. De vraag naar paprika is de laatste jaren flink toegenomen, door de kennis van de voedingswaarde en de kennis van de uitgebreide toepasbaarheid. Iedereen eet op zijn tijd wel een paprika en dat is een goede zaak.

Product

Paprika's

Bedrijf

Tas Paprika C.V.

Locatie

Luttelgeest en Zevenhuizen

Aanknopen en groeien maar

Half oktober zaaien we, half november planten we. De plant gaat groeien nadat deze aangeknoopt is aan een draad van 5 meter. Zo groot kan de plant ook worden. Half januari zien we de eerste vruchtjes verschijnen, de kunst is om de planten in balans te houden met een gelijkmatige vruchtdracht. Het is echt een uitdaging om die maximaal biologische balans in de teelt te vinden. Medio maart kunnen we dan de eerste paprika’s oogsten. De oogst duurt tot ongeveer 1 november. Dan gaan we ruimen en schoonmaken voor weer een nieuwe teelt. Het zijn altijd drukke tijden en elke fase heeft zo zijn bijzonderheden. Ik word erg vrolijk van onze kassen in april en mei; dan is het gewas mooi laag en is er volop oogst. Maar ook de teeltwisseling is een bijzondere tijd. Het zijn twee hectische weken als de kassen helemaal leeggemaakt worden. Als het seizoen goed verlopen is, geeft dat een goed gevoel en je kijkt weer uit naar nieuw, vers plantmateriaal voor het volgende seizoen. Nieuwe rondes, nieuwe kansen, denk ik dan.

Wachtlijst

We werken met 6 mensen in vaste dienst, het merendeel bij ons in de kassen zijn vaste uitzendkrachten. De sfeer is er goed. Vorig jaar hadden we zelfs een wachtlijst van mensen die graag bij ons wilde werken, dat is wel typerend en tegelijk een compliment!

Iedereen doet zijn best om een lekkere paprika af te leveren. Wij kiezen een goed moment om te oogsten en zorgen daarbij dat de paprika nog een klein beetje doorkleurt. Het scheelt wel iets als je daar op let, van bloem tot vrucht duurt ongeveer 7 weken bij een gele paprika. Als wij ze heel rijp zouden plukken, zouden ze in de winkel er niet meer zo mooi uitzien. Het maakt voor de smaak en de voedingswaarde trouwens helemaal niets uit of een paprika al wat ouder is.

Ik eet zelf bijna elke dag wel paprika. Echt een favoriet gerecht heb ik niet maar roerbakken met paprika vind ik erg lekker. Dan blijft de knapperigheid behouden.