Tomatenteler

Martin Bouwman

Working 9 to 5

Met mijn twee compagnons, Niels en Bas Bakker, voer ik de dagelijkse bedrijfsvoering van onze kassen in Steenbergen. Inmiddels zijn wij tomatentelers met 18 ha kassen. Wij hebben vanaf het begin van ons bedrijf gekozen voor de teelt van trostomaten. Daarvoor had ik een 9 tot 5 baan als accountant en liep ik altijd strak in het pak. 

Product

Tomaten

Bedrijf

KBB Holland BV

Locatie

Steenbergen

Maar dat leven heb ik definitief vaarwel gezegd. De uitdaging om elk jaar een productie te leveren met een zo hoog mogelijke kwaliteit, blijft mijn echte uitdaging. Mijn vrouw Georgette werkt ook mee in het bedrijf sinds 2003. Zij organiseert al het personeelswerk en met ons eigen uitzendbureau zenden we ook medewerkers uit naar andere bedrijven in andere bedrijfstakken.

In ons vak draait het niet om de concurrentie maar om de collegialiteit. Zo zijn wij ook regelmatig bij collega-bedrijven om met elkaar te kijken wat we nog beter kunnen doen. Ik maak deel uit van een vaste groep van 5 telers die elkaar regelmatig ontmoeten om te klankborden. Je kunt op deze manier veel van elkaar leren en daar heeft iedereen profijt van. De verkoop en distributie loopt allemaal via Van Nature.

Meteen van start

Toen mijn interesse voor de tomatenteelt bleek, heb ik niet eerst een opleiding gevolgd, maar ben ik meteen begonnen en heb een kas gekocht. Met vallen en opstaan heb ik het vak geleerd. Ik herinner me nog goed alle verbeterpunten die ik zag bij mijn eerste oogst. Er ligt echt een mooie uitdaging in de teelt en de arbeid van trostomaten. In 2000 zijn wij begonnen in Oosteind. Al snel breidden we uit naar nog een kas in Raamsdonk. Sinds 2003 hebben we geen verschillende locaties meer, en werken we alleen nog in Steenbergen.

Trostomaten doen het zeer goed in Nederlands klimaat

Waar met de teelt van losse tomaten Spanje en Italië ook goed meedraaien, blijkt het telen van trostomaten in die landen lastiger daar. De warmte daar levert problemen op met de zetting en de bevruchting. Dat is in Nederland niet het geval, en daar spelen wij goed op in. De lekkerste trostomaten herken je aan hun mooie, frisse kleur, daar oogsten wij ze op.

Een grove trostomaat weegt bij het oogsten ongeveer 160 gram. Een tros heeft altijd 5 tomaten aan de tak. Half oktober wordt er gezaaid en half december wordt er geplant. Medio maart vindt de eerste oogst plaats en dat gaat dan het hele seizoen door.

Met een groep van 8 andere leidinggevenden werken we met een enthousiaste groep seizoensmedewerkers, dat zijn in de drukke periode 70 mensen.

Certificeringen

KBB Holland BV beschikt over de volgende certificaten