Komkommertelers

Kees, Dries en Andre Vahl

Aardwarmte

Ons bedrijf bestaat uit 10,1 ha. glasoppervlakte en is al meer dan zestig jaar gevestigd in tuinbouwgebied ‘Koekoekspolder‘ in IJsselmuiden. Wij zijn een modern familiebedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het duurzaam telen van komkommers voor de Nederlandse en Europese markt. Kwaliteit, milieu en duurzaamheid zijn belangrijke speerpunten in ons bedrijf. Bijzonder aan ons familiebedrijf is dat we de kassen waarin de komkommers groeien, verwarmen met duurzame aardwarmte.

Product

Komkommers

Bedrijf

Gebr. Vahl B.V.

Locatie

IJsselmuiden

Aardwarmte vervangt aardgas als warmtebron. Door het gebruik van aardwarmte besparen wij circa 80% op het gebruik van aardgas. Ook de CO₂-uitstoot neemt hierdoor flink af.Het idee van aardwarmte is simpel: onder het bedrijf wordt van 1.800 meter diepte, water van ruim 70 graden opgepompt. Met dit warme water worden de kassen verwarmd. Zodra het water is afgekoeld wordt het weer naar dezelfde diepte teruggepompt.

De teelt

Het telen van komkommers in de kas is topsport. Voor de plant is het heel belangrijk dat hij in een prima klimaat staat. Een goede temperatuur, niet te vochtig of te droog, voldoende zonlicht en ook de ventilatie moet op orde zijn. Dit gaat met behulp van een modern ventilatiesysteem. Hiermee voeren we gecontroleerd vocht af zonder dat dit directe gevolgen heeft voor de temperatuur in de kas. Ook is het belangrijk dat de plant voldoende water en voedingsstoffen krijgt. Zonder deze groeicondities kan de plant niet goed produceren.


Certificeringen

Gebr. Vahl B.V. beschikt over de volgende certificaten