Peperteler

Joost van Luijk

Historie

Het bedrijf aan de Nieuwkoopseweg in Nootdorp is in 1963 gestart door mijn opa Kees. Mijn vader Ad is direct vanaf school in het bedrijf gekomen, waarna mijn oom Hans volgde. Toen mijn opa overleed heeft mijn oma samen met haar twee zoons het bedrijf voortgezet. Mijn oom deed dat op een ander bedrijf in Pijnacker en mijn vader op deze plek. We hebben eigenlijk altijd losse tomaten gehad. Toen de vraag hiernaar daalde en de vraag naar pepers steeg besloten we om over te stappen.

Product

Pepers

Bedrijf

Van Luijk V.O.F.

Locatie

Nootdorp

Groene pepers zijn in het algemeen wat milder, rode pepers zijn wat heter en de gele variant is het heetst

Teelt

Elke teelt heeft z’n voor- en nadelen maar ik geef zelf de voorkeur aan de peper. Het is een mooie nieuwe uitdaging en het werk zelf is ook gewoon net wat leuker. We starten in de tweede week van januari en eindigen de eerste week van december. Nadat we de pepers geplukt hebben gaan ze direct in de eindverpakking. Deze worden later in de schuur gewogen. De misvormde pepers, de open vruchten, de vruchten zonder steeltjes en de kromme pepers oogsten we in een aparte doos die we later nog sorteren.

We telen een grote diversiteit aan pepers. Van "gewone" rode en groene pepers tot de heetste peper ter wereld, de Carolina Reaper. Als je wilt weten hoe heet een peper precies is, dan kun je dat op de zogenoemde Scoville scale terugvinden. Een gewone rode peper kun je bijvoorbeeld prima door een pasta doen. Dat doen wij nu ook bij ons thuis. Je kunt het ook door het gehakt heen mengen waardoor je geen gehaktkruiden hoeft te gebruiken. Dat is heel erg lekker, en ook nog eens stukken gezonder omdat je dan niet al dat zout binnen krijgt. Het is echt een natuurlijke smaakmaker en per kilo product erg gezond, alleen eet je natuurlijk niet zomaar een kilo pepers weg. Je ziet wel dat steeds meer mensen in Nederland de peper gaan ontdekken. Mensen gaan wat avontuurlijker eten en daar hoort vaak een pepertje bij.

Toekomst

Ik heb de opleiding Greenport Business and Retail bij Inholland in de richting Teelttechniek en Veredeling gevolgd. In de toekomst zouden we hier graag pepers willen blijven telen. Bij ons bedrijf past de teelt van een nicheproduct en dat zijn pepers, zeker als je de diversiteit teelt zoals wij dat doen.