Tomatentelers

John en Johan van Heijningen

Telen is topsport

In onze nieuwe generatie Tomatenkwekerij Van Heijningen zijn wij gespecialiseerd in het telen van traditionele losse tomaten. Het bedrijf bestaat uit drie vestigingen van totaal 11,3 hectare kas aan de Oranjepolderweg te Maasdijk, waar op ieder bedrijf het product wordt opgekweekt, geoogst en getransporteerd naar de centrale verwerkingslocatie ToPack, een samenwerking met de Gebr. Van Nieuwkerk. 

Een uitspraak vanuit ons verleden en motto waar wij nog steeds achter staan, is “Telen is topsport”.  Als topsporter heb je altijd een doel voor ogen. Ons doel?  Wij zien Tomatenkwekerij van Heijningen in de toekomst als toonaangevend en vooraanstaand teler en leverancier van de traditionele losse tomaat.

 

Product

Tomaten

Bedrijf

Tomatenkwekerij Van Heijningen B.V.

Locatie

Maasdijk

Telen is ook teamsport!

Bij het telen letten wij hoofdzakelijk op de lichtrijke periode:  de plant heeft voldoende licht nodig om een goede kwaliteit product te produceren. Wij starten daarom met planten in december, beginnen eind februari met oogsten en leveren wij door tot november.

Door een variabele werkdruk gedurende het jaar, werken wij met een vaste team van negen mensen en zo’n 45 seizoenwerkers om met zorg product te leveren. Om terug te komen op ons motto: telen is echt niet alleen een topsport, het is ook een teamsport. Van de administratie tot de onderhoudsmonteur en van de bedrijfsleider tot de productiemedewerkers - iedereen is onderdeel van ons team en dat maakt hen allemaal even waardevol.

Smaak van vroeger met kwaliteit van nu

Uitspraken over de beste en lekkerste tomaat zijn vrij gedurfd en persoonlijk - alle smaken verschillen en dat is maar goed ook. Hierdoor is er ook ruimte voor verschillende visies op smaak. Wij zelf geloven in de tomaat met de smaak van vroeger en de kwaliteit van nu. Wanneer wij het hebben over de kwaliteit van nu, dan bedoelen we een uniforme bak tomaten welke  zichzelf verkoopt zonder uitleg. Daarnaast zouden wij eigenlijk niet uit moeten leggen waarom het belangrijk is om tomaten te eten? Ieder verstandig mens weet dat het eten van groenten en fruit van Nederlandse bodem gezond voor hem of haar is!

De geschiedenis van ons bedrijf is bijzonder.  Ondanks slechte jaren, heeft de familieband hebzucht en slecht management weten te voorkomen en tegelijkertijd is er een groei gerealiseerd. Daar zijn we erg trots op. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je het aandurven om beslissingen te nemen. Keuzes maken, dat zit in ons. Natuurlijk maak je dan wel eens een (achteraf gezien) minder goede keuze, echter wanneer de juiste keuze eenmaal is gemaakt en het effect daarvan zichtbaar wordt, ja, daar krijgen we echt een kick van.