Paprikateler

Johan Janssen

Van huis uit organiseren

Sinds 1997 telen wij rode paprika’s in onze kwekerij in Pijnacker. Mijn vrouw Miranda en ik runnen het bedrijf samen, waarbij zij zich verdiept in de zakelijke administratie en ik me richt op het teeltproces. Voor de nodige ervaring heb ik bij mijn vader gewerkt, ik kom uit een wereld van tuinders en telers dus het is niet vreemd dat ik de tuinbouwschool volgde. In de opleiding leer je goed hoe een teelt in elkaar zit binnen verschillende bedrijven in de glastuinbouw.

Product

Paprika's

Bedrijf

Firma J.M. Janssen

Locatie

Pijnacker

Wanneer je een eigen kwekerij hebt is het belangrijk dat je goed kunt organiseren en het overzicht houdt. Daar zitten ook best veel overeenkomsten bij tussen ondernemers die hun werk vanuit kantoor doen.

Vruchten vormen de rode paprika

Tijdens de teelt is het belangrijk dat je de planten in de kas goed ‘leest’ als het ware. Planten reageren meteen op elke weersomstandigheid en verandering in donker en licht. Op 2 januari worden de plantjes, die dan 40 centimeter groot zijn, geplant in de kas. Vanaf die tijd houd je je bezig met het onderhoud, ga je toppen en de touwtjes in gereedheid brengen voor de groei. Ook moeten de zijscheuten verwijderd worden, anders wordt de kas al snel een bos. Alle planten zijn nog klein en pril en alles moet zich nog gaan vormen. Na verloop van tijd komen er vruchten in de oksels van de plant en bij voldoende licht worden dat de rode paprika's. Wij gebruiken daarbij géén belichting. Half februari zijn de eerste vruchten aangelegd die eind maart de rode paprika vormt die geoogst kan worden. Als de plant voldoende energie heeft om te blijven groeien kun je tot half november blijven oogsten.

Donkerrood = goed van smaak

Hoe dieper rood de kleur van een paprika, des te smakelijker deze vaak is. Men is tegenwoordig goed op de hoogte over hoe bijzonder voedzaam een rode paprika is. Toch kun je mensen nog steeds wat leren met dagen als bijvoorbeeld Kom in de Kas, vooral over de kleur van de paprika zijn er nog altijd vragen. Rode paprika wordt in heel veel gerechten gebruikt, wij eten ze meestal vers uit de hand in de kas, maar als gerecht maken we ook vaak gevulde paprika met gehakt. Dat een paprika meer vitamine C bevat dan een sinaasappel is intussen bij veel mensen bekend en dat is goed.

Een leger van biologische diertjes voor het gevecht tegen insecten

Voor ziekten en plagen moet je altijd op je hoede zijn. Wij hebben ons goed verdiept in de biologische bestrijding daarvan, onder andere door het inzetten van een heel leger van kleine diertjes die de gewassen beschermen. Je moet daar altijd alert op zijn, ook in maanden waarop je het niet verwacht als mei of juni.

Relatief klein bedrijf

Zelf vind ik het voorjaar een mooie periode, wanneer je in de fase van opkweken naar de eerste oogst zit. We werken in de kwekerij met twee vaste medewerkers en één oproepkracht voor de drukkere periode van april tot en met september. Onze medewerkers zijn er ook al vanaf het begin van ons bestaan bij.

Het bedrijf kenmerkt zich door relatief klein te zijn met 1,4 ha. Ik heb er ook bewust voor gekozen om niet groter te worden, mijn intuïtie is altijd geweest om op deze schaal te blijven werken en daar ben ik nog steeds heel tevreden mee. Op het moment zijn er geen opvolgers voor het bedrijf, als dat verandert dan zal ik wellicht voor de toekomst nog andere strategieën bedenken.