Paprikatelers

Jan-Willem en Alexander Duijndam

Duijndam op de Zuidpolder

Onze kwekerij in Pijnacker is centraal gelegen in een tuinbouwgebied dat de Zuidpolder van Delfgauw heet. In de VOF werken onze vader, moeder en wij tweeën, een echt familiebedrijf dus. In onze kwekerij telen we rode paprika’s, daar hebben we de afgelopen 35 jaar altijd voor gekozen en dat blijven we waarschijnlijk ook doen in de toekomst.

Product

Paprika's

Bedrijf

W.J.M. en M.A. Duijndam V.O.F.

Locatie

Pijnacker

Veel glas voor heel veel zonlicht

Toen we in 2008 onze kassen vernieuwden, vonden we het belangrijk dat er veel zonlicht zou zijn voor de planten. Er is een uitgebreide keuze in de verschillende kastypes. Wij hebben er toen voor gekozen om kassen te bouwen met 9,6 meter traliespant, zoals dat heet. Je hebt dan een extra grote glasmaat met brede tralies. Omdat je door de grote ramen minder aluminium hebt, is er meer lichtinval en dat maakt dat de planten goed groeien. De tijd van bloem naar oogst bedraagt bij ons in de zomer 6,5 week en in het voorjaar en najaar ongeveer 8 weken. Zo zie je hoe belangrijk veel zonlicht is.

Bugs voor bugs

Asl de paprikaplant tijdens de teelt ‘geplaagd wordt’, dan is dat vaak door trips, spint, rups en luis. In het geval van rupsen kun je weinig of niets doen; je hoopt dat de koolmeesjes en andere vogeltjes hier in de buurt er zo veel mogelijk te pakken krijgen. Trips worden preventief aangepakt met onze biologische gewasbescherming en in het geval van spint zetten we biologische gewasbescherming in als we het aantreffen. De beestjes die we uitzetten heten Orius, Phytoseiulus, Aphidius, Diglyphus en Montdorensis. 

Grootste gedeelte voor export

In onze sorteerruimte wordt de rode paprika gesorteerd op grootte en gewicht. Daarna worden ze verpakt in dozen en kisten. Het grootste gedeelte van alle paprika’s is bestemd voor de export hoewel in Nederland de paprika ook goed wordt gegeten. Ik eet ze zelf ook graag. Je kunt ze in veel gerechten en sauzen verwerken. Gevulde paprika’s is een van mijn favoriete gerechten.

Producten waar we onze naam achter kunnen zetten

Overdag wordt door een team van 11-16 mensen geoogst en gesorteerd. Zelf vind ik de periode april en mei echt een mooie tijd met het kleine gewas. Alles is dan nog fris en schoon. Met het gewaswerk zijn we bezig tot de plant zo’n meter of 3,5 hoog is. Daarna maken we het seizoen af met de vruchten die er tot die tijd nog aan de plant verschijnen. Wij proberen met elkaar elk jaar weer zo mooi mogelijke producten te leveren waar wij met trots onze naam achter kunnen zetten.