Appel-en perenteler

Jan Willem de Jongh

Jan Willem nam in 1993 het fruitteeltbedrijf van zijn ouders over, welke gelegen is in de Noordoostpolder. Dat is niet altijd zo geweest. Aanvankelijk hadden zijn ouders een kleiner, gemengd bedrijf in de Betuwe en trokken in 1963 naar de huidige locatie. Een volgende stap vond plaats in 2016, toen Jan Willem als nieuwe eigenaar de omschakeling naar biologisch maakte. Hij verkleinde zijn bedrijf tot een behapbaar formaat en teelt tegenwoordig ongeveer 2/3 peren en 1/3 appels. Zijn hoofdras? Biologische Conference.

Product

Biologisch

Bedrijf

Fruitkwekerij De Jongh

Locatie

Marknesse

Wat vindt hij het leukst aan zijn werk? “Dat ik zelf kan bepalen wat ik doe, de vrijheid”, antwoordt hij onmiddellijk. “En als het goed gaat qua teelt en opbrengst, dan is dat ook leuk!” Dat lukt hem aardig goed, mede dankzij de rijke grond van de polder en de aanwezigheid van voldoende water. Dat zijn volgens hem wel twee voorwaarden om tegenwoordig biologisch te kunnen telen. “Op zandgrond kun je er beter niet aan beginnen.” Zijn doel is om zijn bedrijf behapbaar en rendabel te houden, ondersteund door de medewerkers die hem in de piekperiodes van de oogst en de snoei komen helpen. “Verder dan dat kun je niet kijken. Het is altijd heel onvoorspelbaar wat er in de fruitteelt gebeurt.”