Tomatentelers

Evert-Jan en Astrid Pijpers

Het leven is goed in het Brabantse land...

Sinds een paar jaar wonen en werken wij in het Brabantse land en dat bevalt ons bijzonder goed. Wij kwamen uit Waddinxveen en zijn nu gegroeid van 1,5 hectare naar 3,1 hectare. In Waddinxveen konden wij geen kant meer op, ons bedrijf moest plaatsmaken voor een natuurgebied. Wij mochten blijven, maar wij zijn wel gaan rondkijken. Een voorkeur voor een regio hadden we niet. Wij waren al eens eerder getipt dat dit bedrijf in Heusden te koop stond. Voor ons bleek het precies het ideale scenario: het bedrijf en het gebied paste ons.

 

Product

Tomaten

Bedrijf

Kwekerij Pijpers

Locatie

Hedikhuizen

Kwekerij Pijpers ligt aan de rustige Groenstraat in Heusden. We zitten écht in het buitengebied. Misschien dat er per dag tientallen auto's langs komen en veel andere telers zitten er verder niet aan deze weg. Een heel verschil met onze vorige locatie, waar 18.000 auto’s per dag passeerden!

Trostomaten

Met trostomaten hebben we altijd onze boterham verdiend en dat doen we hier in Heusden nu weer. We hebben een passie voor trostomaten. Vanwege het klimaat hier telen we een grove trostomaat die prima geschikt is voor sauzen en soepen. Als ik bezig ben met de teeltwisseling heb ik het niet naar mijn zin maar als de jonge plantjes erin gaan, bloei ik weer helemaal op. De jonge plantjes komen rond het nieuwe jaar ‘naar huis’. Na ongeveer 4 weken komen de hommels om de eerste bloemetjes te bestuiven zodat er tomaten aan de planten gaan groeien. Wij zetten het hele jaar regelmatig hommels in omdat er steeds meer bloemen komen die bestoven moeten worden. Na een aantal weken gaan de eerste tomaten kleuren. Het is bij ons een sport om de eerste gekleurde tomaat te spotten. Iedereen denkt te weten waar hij komt en houdt angstvallig alles in de gaten. Degene die de eerste gekleurde tomaat spot moet helaas wel op gebak trakteren.

Zodra de laatste tomaat van de tros gekleurd is gaan wij knippen, wij kunnen dan iedere dag verse tomaten leveren. Dit gebeurt ongeveer vanaf maart/april tot en met half december. Hierna gaan wij alles opruimen, goed schoonmaken en ontsmetten zodat wij in januari weer van voren af aan kunnen beginnen met een nieuwe teelt.

Team

Nu het bedrijf groter is, is het team uitgebreid met een aantal Poolse medewerkers. De vaste medewerker Gert-Jan de Mik is meegegaan naar Brabant maar ook de ouders van Evert-Jan zijn meegegaan: pa en ma Pijpers zijn ruim 70 jaar oud, maar doen onverminderd mee in het familiebedrijf.

Onze zoon Jan gaat op termijn de vierde generatie van ons familiebedrijf worden. Hij is cum-laude geslaagd voor zijn middelbare tuinbouwopleiding en wil graag het bedrijf overnemen.