Spruitenteler

Eelco van Putten

Een echte plantenteler

Als een klant tevreden is, geeft dat mij echt een kick. Ik besloot het familiebedrijf over te nemen omdat ik een echte plantenteler ben, in de breedste zin van het woord. Ik streef ernaar om een winstgevend, maar tegelijkertijd ook duurzaam landbouwbedrijf te behouden. Dit doen we door continue in te spelen op de vraag vanuit de markt. Mijn motto is dan ook: teel gewassen of rassen waar de markt om vraagt. Om deze reden zijn we bijvoorbeeld ook begonnen met machinaal schoonmaken en verpakken van spruiten. Dit levert in de keuken veel gemak en tijdwinst op. Daarnaast zijn wij altijd op zoek naar innovatieve producten zoals paarse spruiten of Kalettes.

Product

Koolsoorten

Bedrijf

Van Putten Agro B.V.

Locatie

Dirksland

Spruiten bevatten belangrijke voedingsstoffen die in een gezond voedingspatroon passen

Spruiten zijn gewoon heel gezond

Ik schep er enorm veel voldoening in elk jaar weer een gezond en goed product te telen. Dit doe ik samen met mijn uitstekende groep medewerkers. Afhankelijk van de vraag werken er op ons bedrijf alleen al in de spruitenoogst tussen de 7 en 16 mensen. Van alle medewerkers is mijn vader voor mij toch wel het meest belangrijk, met name door alle waardevolle kennis en ervaring die hij heeft. Alle producten die wij hier verbouwen bevatten belangrijke voedingsstoffen die in een gezond voedingspatroon passen, met name onze spruiten. Spruiten bevatten namelijk enorm veel vitaminen, waaronder vitamine C en vitamine B11, oftewel foliumzuur. Foliumzuur helpt bij de aanmaak van rode bloedlichamen en is goed voor een gezond zenuwstelsel. Daarnaast bevatten ze glucosinolaten; stoffen die het natuurlijke ontgiftingssysteem van het lichaam versterken.

17 rassen spruitkool en noviteiten

Het landbouwbedrijf VOF Van Putten is al vijf generaties lang in handen van mijn familie. Toen mijn betovergrootvader begon werd er nog veeteelt en akkerbouw bedreven. Circa 45 jaar geleden zijn wij gestart met het telen van spruiten. In het begin werden de spruiten met de hand geplukt, dat was toen de meest gangbare manier van oogsten. Tegenwoordig worden er op de akkers van ons bedrijf aardappelen, suikerbieten, graan en spruiten verbouwd. De oogst van spruiten loopt van september tot en met februari. Om deze oogstspreiding te bereiken telen wij rond de 17 verschillende rassen spruitkool.

De laatste paar jaar hebben we ook de teelt van noviteiten ter hand genomen. Zo zijn we paarse spruiten gaan telen en Kalettes. Paarse spruiten onderscheiden zich niet alleen in kleur maar ook in smaak. Ze hebben een hele milde spruitensmaak met een nootachtig accent. De Kalettes zijn geen spruiten maar koolroosjes. De blaadjes zijn paars/groen van kleur en de smaak heeft het meeste weg van boerenkool. Kalettes zien er decoratief uit en er zijn heerlijke recepten voor.