Paprikatelers

Corina Olieman en André Droppert

Daar bij de haven

Sinds 2004 werken wij in een nieuw tuinbouwgebied dat ruim en gevarieerd is opgezet in Oosterland op Schouwen-Duiveland. Op vijf minuten fietsen van de haven van Bruinisse ligt onze tuinderij en dat maakt de omgeving een levendige plek met veel toerisme en gezelligheid. In Pijnacker, Zuid-Holland zijn wij begonnen met ons vak en teelden we komkommers. Het gebied daar kreeg echter een andere bestemming. Dat was toen de mogelijkheid om onze plannen iets nieuws en anders op te zetten, concreet te maken. Zo zijn we hier in Oosterland met de paprikateelt begonnen op lege boerengrond.

Product

Paprika's

Bedrijf

Kwekerij Droppert BV

Locatie

Oosterland

Na een aantal jaren hebben we uitgebreid en van onze buren grond bijgekocht waardoor we nu trots zijn op dit moderne bedrijf met nieuwe loods en het gezonde, frisse product dat we hier verbouwen. Groter worden, zoals vaak van je verwacht wordt, is nu niet onze bedoeling. Wel gaan we er elk seizoen weer voor om de kwaliteit steeds weer te verhogen. Omdat de teelt van paprika een gedegen kennis van het vak vereist, werken we met een vaste groep mensen die we goed kennen. Zo weet iedereen goed wat ze van elkaar kunnen verwachten.

Draaien aan de top

Met een ploeg van 15 tot 20 personen wordt er in het seizoen hard gewerkt in de kas. Er wordt getopt en gedraaid door een groep en een andere groep snijdt en oogst de paprika’s. Begin december wordt er geplant in de kas. Van een paprikaplant kan een heel seizoen, van half maart tot eind oktober, geoogst worden. De plant hangt hoog en wordt ongeveer 3,5 meter als deze volgroeid is. Na de oogst gaan de planten er weer uit en wordt de kas goed schoon gemaakt voor een nieuw seizoen. Degenen die toppen en draaien letten altijd heel goed op het gewas om het te beschermen tegen plagen. Zij weten als geen ander dat het hard kan gaan en zodra een plant verkleurt of er zijn ongewenste bezoekers op de planten, dan bestrijden we dat met biologische beestjes. Een rode paprika is voordat hij mooi rood wordt, eerst groen. Maar de beste smaak hangt niet af van de kleur rood van de paprika. De lekkerste smaakt krijgt een paprika als het zonnetje zich goed heeft laten zien, net als bij andere gewassen natuurlijk.

Stoplicht paprika’s

Veel van onze paprika’s vind je in de verpakkingen met een rode, gele en een groene paprika; een product dat je in bijna alle supermarkten wel tegenkomt. Wij merken dat paprika een bekend en geliefd product is omdat je er zo goed mee kan variëren in de keuken. Daarnaast zijn de voedingsstoffen van een paprika uniek; het is echt een heel gezond product.