Komkommerteler

Ben Bolleboom

Het maximale uit elke dag met een glimlach

Wij telen al jaren komkommers, eerst in Nootdorp, nu in Bleiswijk. Mijn motto is: haal het maximale uit elke dag maar wel met een glimlach. Ik vind het een mooie uitdaging om te proberen ook het maximale uit het bedrijf te halen. Niet alleen uit de teelt, maar ook uit het team van mensen waarmee we werken. Dat is iets waar ik mij altijd wel mee bezig kan houden. Wanneer het bedrijf op volle toeren draait en ik gewoon tussen de mensen lekker bezig ben, dan ben ik helemaal in mijn element. Dat betekent namelijk dat alles goed op de rails staat en iedereen het naar zijn zin heeft.

Product

Komkommers

Bedrijf

Kwekerij Bolleboom B.V.

Locatie

Bleiswijk

Qua smaak moet een komkommer gewoon fris zijn, met een goede bite!

19 dagen

Wij telen diverse rassen. Uitgangspunt daarbij is dat ze komkommers van hoge kwaliteit leveren. Alles is er op gericht om het maximale uit de teelt te halen en een goede kwaliteit te oogsten. Hierbij moet je het klimaat, voeding, water, bestrijding en arbeid allemaal tegelijkertijd goed in de gaten houden. Wij beginnen de eerste teelt meestal half december en dan starten we eind januari met oogsten. Half april is de eerste teelt afgelopen, daarna zetten we gelijk de tweede teelt in de kas. Dan duurt het ongeveer 19 dagen tot de eerste oogst, afhankelijk van het weer. Deze teelt duurt dan weer tot half juli. De derde teelt komt daar gelijk weer achteraan en duurt tot eind oktober.

Het bedrijf draait op de mensen

Het bedrijf run ik samen met een aantal familieleden, zoals mijn vader Chris en mijn moeder Grarda. Mijn broer, die ook Chris heet, is daarnaast ook werkzaam in het bedrijf. Voor ons is het hele team van medewerkers belangrijk; zonder hen geen product en geen bedrijf. Daarom zijn wij bijzonder blij met Jan vd Helm. Hij werkt al sinds 2000 bij ons en weet precies wat er moet gebeuren en wanneer. Jan zorgt ervoor dat de sorteermachine blijft draaien en staat altijd in z’n eentje de komkommers op te leggen bij de opvoerband. Dit deed hij vroeger met de hand maar tegenwoordig gebeurt dat geautomatiseerd en hoeft hij ze 'alleen nog maar' recht te leggen. Dat is namelijk al lastig genoeg.

De beste komkommer?  

Ik raad aan om te kijken naar de kleur en de versheid als je de beste komkommer wilt uitzoeken in de supermarkt of op de markt. Een mooie, wat donkerder groene kleur betekent dat de komkommer vers is. Qua smaak moet een komkommer gewoon fris zijn, met een goede bite! Een komkommer bevat naast veel water echt ook vitaminen! Te weten de vitaminen B1, B2 en C noodzakelijk voor dagelijkse energie en opbouw en behoud van je weerstand. Het is dus gewoon hartstikke gezond! Groot voordeel is dat een komkommer erg weinig calorieën bevat en dus goed gecombineerd kan worden met welk voedingspatroon dan ook. Daarnaast is de komkommer gewoon altijd lekker fris bij de maaltijd.