Bloemkooltelers

Bas en Pieter Huijser

Onze Nederlandse bloemkool is de lekkerste!’

Hij is niet alleen – samen met zijn broer Pieter – teler van bloemkool, maar Bas Huijser is ook een echte bloemkoolambassadeur. ‘Ik eet het twee keer per week’, zegt Bas enthousiast. Er blijft immers wel eens een kooltje over op de 20 hectare die de twee broers beheren, al staat er ook nog ergens een kas met andijvie en sla.

Product

Koolsoorten

Bedrijf

Gebr. Huijser V.O.F.

Locatie

Oud-Beijerland

Als hij in 1992 van de landbouwschool komt, begint Bas met het huren van een hoekje grond. ‘Ik kwam bij toeval een huurtuin tegen, met een kasje erop. Nee, ervaring in de tuinbouw had ik niet. Het enige was die agrarische opleiding.’ Twee jaar later komt broer Pieter het bedrijf versterken en zet de groei in. Vijf jaar na de start is het tuinbouwbedrijf van de gebroeders ineens drie hectare en staat er een kasje van 3000 vierkante meter. En nu hebben Bas en Pieter de handen vol aan de 20 hectare grond en 17.000 vierkante meter kas, waar geen personeelslid aan te pas komt. In de zomer schieten vakantiekrachten te hulp.

De voorkeur voor bloemkool zit er al vanaf de start in. Een alledaagse groente is het, een van de vijf meest verkochte in ons land. Het is een teelt die al een paar jaar stabiel is, vertelt Bas. Maar daar zou zomaar verandering in kunnen komen. Bas: ‘In Amerika komt bloemkool helemaal in. Het is daar ontdekt als superfood. En wat in Amerika populair is, dat kun je binnen een jaar of vijf ook hier verwachten. Eigenlijk is het bloemkoolareaal al een jaar of vijftien aardig constant. Het ene jaar komen er een paar procentjes bij, die gaan er een ander jaar ook weer af. En dat geldt ook voor de prijsvorming.’

Andere soorten

Door de jaren heen hebben de twee de bloemkoolteelt aardig in de vingers. ‘Of we een succesformule hebben? Nee, was het maar waar’, lacht Bas. Buiten het zomerseizoen heeft de Hollandse bloemkool concurrentie van soortgenoten uit Frankrijk en Spanje. Maar kom bij Bas niet aan met het woord ‘concurrentie’. ‘Pfff.. die Franse bloemkolen kun je toch niet met de Hollandse vergelijken? Dat heeft te maken met de andere soorten die ze in Frankrijk telen. Die hebben toch weer een heel andere smaak en geur.’

Milieuregels

Van Nature staat voor zo milieuvriendelijk en zo duurzaam mogelijk telen. Hoe gaat dat in een buitenteelt als bloemkool, die niet te bescherming heeft van een kas? ‘Aan gewasbescherming ontkom je niet met een buitenteelt, maar als je ziet hoe weinig wij gebruiken... Bovendien zijn er ook andere oplossingen. Gecoat zaad bijvoorbeeld. Dat is al voorbehandeld, zodat je de eerste zes weken geen omkijken meer hebt naar ziekten of plagen in de teelt.’