Komkommerteler

Arnoud Paul

Tuinder van vader op zoon

Door mijn grootvader en mijn vader - die beiden tuinder waren - is bij mij ook de interesse ontstaan voor de tuinbouw. Mijn vader was tuinder in Bergschenhoek en wilde stoppen toen hij 60 jaar oud werd. Ik ben me toen gaan oriënteren voor mijn eigen bedrijf en heb in mijn eentje een stuk grond  in Nieuwerkerk aan den IJssel gekocht. Sinds die tijd, dat was in 1992, heb ik altijd komkommers geteeld waarbij ik kies voor de traditionele manier van telen waarbij we twee keer een teelt hebben in het seizoen. Het gebied waar ons bedrijf gevestigd is, is niet echt een omgeving waar veel tuinbouw is; ik woon vrij in de polder.

Product

Komkommers

Bedrijf

A.J. Paul

Locatie

Nieuwerkerk a/d IJssel

Vulkanisch gesteente

De teelt gaat bij ons als volgt. Twee keer per seizoen wordt er door de plantenkweker gezaaid. Na ca. 21 dagen zijn de planten dan groot genoeg en komen ze onze kant op en worden ze geplant. Dat doen wij in emmers van 12 liter met poreuze korreltjes van puimsteen. Een zeer duurzame manier van telen want wanneer de oogst voorbij is, wordt dit puimsteen gestoomd en kan het weer opnieuw worden gebruikt. Wij gebruiken dit systeem al 20 jaar. In elke emmer zitten twee planten. De uitgroei van bloemetje tot een volgroeide komkommer verschilt per periode in het jaar. In de zomer duurt het ongeveer 9 à 10 dagen voor een komkommer van bloem tot vrucht volgroeid is. 

Schermen met energie

In de kas is het altijd warm, een hoge temperatuur is belangrijk voor het welzijn van de plant. De komkommerplant is van oorsprong een subtropische plant. Als het te warm wordt koelen we door de luchtramen te openen. Ook gebruiken we het energiescherm, vaak in de zomer, om de planten tegen teveel licht te beschermen.

Om plagen te bestrijden zetten we op voorhand al beestjes in. Dit is heel natuurlijk en biologisch want het zijn de natuurlijke vijanden van die plagen. In de gewasbescherming gaat veel werk zitten. De rassen die we telen zijn al meeldauwtolerant, dat wil zoveel zeggen dat de oogst niet mislukt wanneer deze schimmel op het blad gaat zitten.

Kom in de Kas

Ik denk dat iemand die uit de stad komt niet echt een heel goed idee heeft hoe de groei van een komkommer tot stand komt. Om daar toch meer aandacht aan te geven zijn er initiatieven zoals Kom in de Kas, waar iedereen een kijkje kan nemen over het werken in de kas. Soms help ik bij een collega-tuinder om daar te helpen met uitleg geven aan mensen.

Zelf eet ik elke avond wel komkommer bij de maaltijd. We raspen ze in sliertjes en doen er dan peper, zout en een klein beetje azijn bij maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden met komkommer.