Geplaatst op: 6 juni 2024

Rijnfruit: telen in vrijheid, samen met Oxin Growers

Op een mooie plek in het Utrechtse Cothen ligt het bedrijf Rijnfruit van Jos van Rijn. Als fruitteler geniet hij van zijn beroep, waar elke dag anders is, hij lekker veel buiten is en bijdraagt aan een mooi en gezond product. Jos is al jaren lid van telerscoöperatie Oxin Growers. We mochten een kijkje bij hem in de keuken nemen. 

Rijnfruit kent een omvang van 12 hectare fruitteelt, waarvan 9 hectare peren, 1,5 hectare appels en 1,5 hectare rode bessen. Een klein deel wordt verkocht via huisverkoop, waarvoor Jos ontheffing heeft, maar verreweg het meeste gaat via Oxin Growers naar de eindklanten toe. Het bedrijf ligt er netjes en verzorgd bij, iets wat kenmerkend is voor Jos. Hij runt zijn onderneming samen met zijn vrouw die hem op het gebied van onder andere administratie veel werk uit handen neemt, naast haar reguliere baan. Daarnaast heeft hij ondersteuning van vast personeel uit Nederland en Polen. 

Bedrijfsdoelen
Wat streeft Jos na in zijn bedrijf? “Rendabel zijn en met zo min mogelijk belasting van de omgeving een zo goed mogelijk product telen. Ik bestrijd onkruid zoveel mogelijk mechanisch, doe aan geïntegreerde teelt waarbij je natuurlijke vijanden zoveel mogelijk het werk laat doen. Alleen in geval van nood grijp ik in met chemie. Duurzaam telen geldt voor mijn hele bedrijf, het uit zich bijvoorbeeld in plantmaterialen hergebruiken en werken met duurzame materialen in plaats van alles steeds maar weggooien en opnieuw aanschaffen.”

Uitdagingen
Het hoofd boven water houden, is en blijft volgens hem een uitdaging. “Personeel is ook een heet hangijzer. De kosten gaan erg omhoog, dat moet je weer terug zien te verdienen. En gewasbescherming is een lastig verhaal aan het worden, zeker in de toekomst als alle plannen doorgaan. Misschien verandert het met een andere regering, maar dat is afwachten.”

Oxin Growers kent je
Jos is al jaren lid van Oxin Growers. “Voorheen was ik lid van een veilinghuis. Ik ben daar weggegaan en een aantal jaren nergens lid geweest, totdat ik Best of Four tegenkwam wat later Oxin Growers werd. ” SIG&F subsidie is een van de redenen van zijn lidmaatschap, maar zeker niet het enige. “Het is ook het hele gemak voor mij als teler en de toegankelijkheid van de organisatie. Je belt ze op en de medewerkers kennen me, er zijn korte lijnen. Het voelt kleinschalig, alsof ze bij mij om de hoek zitten. Terwijl het toch een grote organisatie is.” 

Voordelen van een coöperatie
Die omvang biedt vele voordelen. “Oxin Growers controleert of afnemers betalen en zorgen dus voor betalingszekerheid. Ze doen alle administratie, facturatie en verzorgen ook subsidieaanvragen. Dat zou ik er nooit bij kunnen hebben, het is echt geweldig dat ze dit doen.” Ook op veel andere terreinen nemen ze werk uit handen. Dat is echt wel een pluspunt. Een heel stuk werkgemak en het scheelt mij tijd.”

Zoals velen vindt Jos het ook een groot voordeel dat hij bij Oxin Growers zijn eigen keuzes kan blijven maken. “De afzet van mijn producten verloopt via Oxin Growers maar in overleg met de accountmanager kan ik wel bepalen aan wie mijn fruit verkocht wordt. We doen al jaren zaken met dezelfde afnemers.” Hij besluit: “Eigen keuzes kunnen maken vind ik erg belangrijk en daarnaast ervaar ik de voordelen van het collectief.”

Meer nieuws