De wortels van Fruitbedrijf Bloeiend Merm liggen in Elst, waar de vader van Marc André de la Porte ooit startte. Toen de onderneming uit haar jasje groeide, trokken Marc (54) en zijn vrouw Monique (55) naar een nieuwe locatie in Dreumel met volop ruimte voor groei. Marc doet de teelt, Monique regelt alles eromheen. Het bedrijf kent inmiddels dertig hectare fruitteelt, waarvan twintig hectare Conference, vier hectare Red Conference, ’n postzegeltje Doyenné du Comice en zes hectare appels (Elstar en Maribelle). Daarnaast hebben ze een eigen koeling.
Teelt en groeiseizoen 2025
Het teeltseizoen van 2025 is er volgens Marc één uit het boekje. “We hebben tot nu toe een goed jaar met mooi droog weer. Vorig jaar rond deze tijd hadden we de boomgaard helemaal kapotgereden door al die regenval, dat heeft zich dit jaar mooi hersteld. We hebben een heel mooi groeiseizoen, waar nodig kunnen we zelf beregenen en fertigeren. We hebben bovendien weinig nachtvorsten gehad. En geen hagel!”
Relatief weinig ziektedruk zorgt voor minder kosten voor bijvoorbeeld gewasbescherming. Dat komt goed uit, aangezien andere kosten enorm blijven stijgen. “Arbeid, materialen. Laat maar eens een trekker repareren.” Het vraagt goed ondernemerschap om daar doorheen te laveren. Een belangrijk bedrijfsdoel voor hem is winstgevendheid. Daarnaast vind hij het belangrijk als er voldoende mogelijkheden zijn om groener en duurzamer te telen.
Verduurzaming
Hoe geven ze handen en voeten aan een groenere teelt? “De afgelopen jaren zijn we vooral bezig geweest met goede voeding voor de bodem, zoals groencompost en stalmest. In gewasbescherming gebruiken we minder milieubelastende middelen en zoveel mogelijk biologische producten. Verder heeft Oxin Growers enkele jaren geleden met subsidie geïnvesteerd in een koeling en zijn voorbereidingen getroffen om freongassen te vervangen voor CO2. Dat is een natuurlijk koelmiddel en veel minder milieubelastend.”
Duurzaamheid zit volgens Marc ook in de omgang met personeel. “We vinden het belangrijk dat de mensen die bij ons werken een fijne werkomgeving hebben. We hebben hen ook keihard nodig om een goed product te telen.” Ze werven hun personeel bewust zelf, hebben eigen huisvesting en spannen zich in voor een goed verblijf. Tijdens de oogst is zo’n 95% van de arbeiders Pools. Sommigen van hen komen al twintig jaar jaarlijks terug. “Het is enorm waardevol om ervaren mensen te hebben die begrijpen hoe we werken. Ik hoef hen niets uit te leggen.”
Keuze voor Oxin Growers
Na hun lidmaatschap bij de veiling enkele jaren daarvoor te hebben opgezegd, sloten Marc en Monique zich in 2020 aan bij Oxin Growers. Hun motivatie is tweeledig. “Enerzijds zorgt aansluiting bij de telerscoöperatie voor betalingszekerheid en ondersteuning op praktisch terrein. Daarnaast bieden ze support bij bijvoorbeeld duurzaamheidsvraagstukken, inkoop en certificeringen.” Fruitbedrijf Bloeiend Merm verkoopt alle oogst via Oxin Growers aan verschillende afnemers. “Ik vind het heel plezierig werken met Oxin Growers. Vooral de vrijheid spreekt me aan. Ze geven veel ruimte om je eigen bedrijfsvoering te doen. Dat is ook één van de redenen dat we voor hen hebben gekozen. Ze gaan niet op onze stoel zitten, dat moet ook zo blijven wat mij betreft. Het zit in hun DNA: de vereniging is destijds opgericht door nuchtere telers, die begrijpen hoe het werkt.”
Volgens Marc creëert Oxin Growers bovendien meerwaarde door te investeren in onderzoek. “Ze financieren een groot deel van een onderzoek naar perenschurft. Ik vind het mooi dat ze dit doen. Uiteindelijk heeft de gehele keten er baat bij.“
Toekomst
Heb je nog een doel waar je naartoe streeft? “Ik zou het mooi vinden als ons bedrijf voortgezet kan worden.” Voorlopig is dat echter nog niet aan de orde. “Ik geniet elk jaar opnieuw van het buiten zijn en het meemaken van de verschillende seizoenen. Ieder jaar is anders en uiteindelijk beslist de natuur. Sommige dingen zijn onverklaarbaar en dat vind ik juist een uitdaging: om daar goed mee om te gaan!”