Geplaatst op: 29 april 2024

Leo en Mandy Duijnisveld: met vertrouwen richting de toekomst

Firma Duijnisveld B.V. is met recht een familiebedrijf. Ooit klein begonnen in het Westland, telt de firma tegenwoordig 18 hectare Alzamora paprika’s op twee locaties in Nieuwveen en De Kwakel. Een indrukwekkende onderneming, waar enthousiasme en optimisme de boventoon voeren. De eigenaars, neven Leo en Ruud, zijn bovendien al sinds 2007 lid van telerscoöperatie Oxin Growers. Ze nodigen ons uit voor een kijkje achter de schermen. 

Samen sterker
Daar waar je soms ziet dat familieleden na verloop van tijd hun eigen koers kiezen, kruisten de paden van neven Leo (55) en Ruud (55) van Duijnisveld elkaar in 2006. De reden: hun gezamenlijke wens voor schaalvergroting. Ze besloten als één bedrijf verder te gaan, een keuze die hen tot op heden geen windeieren heeft gelegd. Leo’s echtgenote Saskia (48) werkt volop mee in het bedrijf, verder zijn Leo’s dochter Mandy (20) en Ruud’s zoon Rick (24) tegenwoordig ook met veel enthousiasme onderdeel van het team. “Het leuke is dat we allemaal totaal anders zijn”, vertelt Leo. “We hebben de taken daardoor goed kunnen verdelen. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheden binnen het bedrijf, waarbij Mandy stap voor stap steeds meer van mij overneemt.”

Gezamenlijk gaan ze voor een topproduct, goede kwaliteit en flexibel zijn naar de afnemer. Leo: “Wij verpakken in meerdere soorten fust en doen nooit moeilijk als er in de loop van de dag een wijziging komt. We zeggen altijd: we gaan het regelen. Dat doen we al vijftien jaar. De volledige afzet van onze paprika’s wordt verzorgd door Oxin Growers via één afnemer en dat werkt heel goed voor ons. 

Groeiende uitdagingen
Bij firma Duijnisveld zien ze niet snel beren op de weg, uitdagingen zijn er echter zeker. “Biologische gewasbescherming is een uitdaging, vanwege het krimpende middelenpakket. Arbeid wordt steeds duurder en de productiviteit neemt af. Mensen kunnen overal aan het werk. Nu hebben wij wel een vaste ploeg waar we altijd van op aan kunnen.” Leo’s grootste zorg is de energietransitie. “Ik ben helemaal vóór het klimaat. Nu wil men de energiebelasting op gas verhogen, maar wij hebben gas nodig om de kassen te verwarmen en hebben nog geen alternatief. Dat kan een gigantische kostenpost worden.” Serieuze uitdagingen dus. “Maar”, vult hij aan, “uitdagingen zijn van alle tijden, er komt altijd wel een oplossing.”

lees verder onder de foto's

Slagkracht met Oxin Growers
Welke rol speelt Oxin Growers in hun bedrijfsvoering? Mandy vertelt: “We vinden het fijn dat we de voordelen van een collectief hebben en tegelijk de vrijheid houden om eigen bedrijfskeuzes te maken. Voordelen zijn bijvoorbeeld de inkoopgroep waar we steenwol, biologische gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen mee inkopen. Dit scheelt denk ik vijf tot tien procent in de kosten. Ook het afzetmodel is gunstig voor ons, hierin kun je je eigen keuzes maken.” De familie krijgt ondersteuning van accountmanager Remco van der Zeijden, die als tussenschakel optreedt bij de onderhandeling en het afsluiten van contracten. “We hebben heel goed contact met hem.” Oxin Growers regelt ook administratie en facturatie. Daarnaast is Oxin Growers een RVO erkende telerscoöperatie en heeft recht op SIG&F-subsidie. Niet onbelangrijk is betalingszekerheid. “Via Oxin Growers zijn we gewaarborgd voor de afzet van ons product en verzekerd voor de uitbetaling.” 

Blik vooruit
De familie ziet de toekomst zonnig tegemoet, al drijft er soms een wolk voorbij. “Ik zou het heel leuk vinden als de nieuwe generatie de drive krijgt om het bedrijf verder uit te breiden en dezelfde passie ontwikkelt als Ruud en ik”, vertelt Leo. Het enthousiasme zit er bij Mandy en Rick in ieder geval goed in. Ondersteund door Oxin Growers teelt de familie voort en neemt elke hindernis zoals deze zich aandient. Mandy: “We kijken stap voor stap hoe we doorgaan. De tijd zal het leren.”

Meer nieuws