De vader van Meindert-Jan Botman was ruim veertig jaar geleden de allereerste die in Nederland de teelt van broccoli probeerde, gesponsord door de veiling. Grote telers van nu kwamen destijds als schooljongen bij hem in de leer. Wat begon met tienduizend planten op een derde hectare, groeide uit tot een volwaardige teelt in Nederland en een product dat niet meer weg te denken is. “Het is een grappig idee dat het allemaal in mijn schuur is begonnen”, vertelt Meindert-Jan.
Het areaal van de familie Botman breidde uit naar de 125 hectare die Meindert-Jan en zijn vrouw Maaike tegenwoordig onder hun hoede hebben. Naast broccoli telen ze vier hectare winterbloemkool. “We hebben ons destijds aangesloten bij een voorloper van Oxin Growers. Toen de vereniging ontstond zijn we direct ingestapt om samen op te trekken met andere telers en elkaar scherp te houden. Op deze manier voed ik mijn professionaliteit en weet qua afzet hoe de hazen lopen.” Meindert-Jan vindt het belangrijk om niet alleen te staan en van anderen te kunnen leren.
Wat Oxin Growers betekent
Oxin Growers regelt naast zijn volledige afzet, ook de uitbetaling en facturatie van de afnemers. “Ze monitoren de prijzen en volgen hoe de handel verloopt, dat vind ik erg belangrijk. En ik vind het heel belangrijk dat ik betalingszekerheid heb, dankzij de crediteurenverzekering. Verder zijn we sinds kort begonnen met gezamenlijke inkoop van verpakkingsmateriaal. Op het gebied van verduurzaming maakt Oxin Growers het dankzij haar grootschaligheid makkelijker om stappen vooruit te zetten.”
Stappen vooruit in duurzaam telen
Verduurzaming heeft een belangrijke plek in het bedrijf. “Een aantal jaren geleden hebben we zonnepanelen geplaatst op elk stukje dak waar het zin heeft. Hiermee kunnen we nagenoeg in onze stroombehoefte overdag voorzien. We zijn daardoor een stuk minder energie gaan verbruiken.” Aangezien de koelcellen ook ’s nachts draaien, kan Meindert-Jan niet helemaal zonder netstroom. Hij heeft daarom de koelcellen laten verbeteren zodat ze energiezuiniger zijn. “Het voordeel is dat ik een seizoensbedrijf heb en in de zomer produceer, dan heb je ook het meeste zonlicht. In de toekomst kunnen we wellicht ook in accu’s investeren. Op dit moment is dat echter nog niet rendabel.”
Ook op andere manieren zijn de ondernemers bezig met verduurzamen. “We zijn actief in het verbeteren van de bodemkwaliteit en het bevorderen van biodiversiteit. Samen met collega-teler Verdonk en de Agrarische Natuurvereniging heb ik een project voor kruidenrijke akkerranden om de biodiversiteit te vergroten. En we gebruiken zoveel mogelijk groene gewasbeschermingsmiddelen.” Hij vervolgt: “Ik ben voorzitter van de landelijke broccolivereniging. We doen al jaren onderzoek naar de bestrijding van schimmels en insecten en kijken of er groene alternatieven zijn. Veranderende wetgeving dwingt ons om versneld minder chemische middelen te gebruiken, het lastige is alleen dat we nog weinig groene alternatieven hebben gevonden die effectief zijn. Waar het kan, gebruiken we die al. Maar het valt niet mee, onze onderzoeken laten vaak zien dat hetgeen van ons gevraagd wordt, (nog) niet kan. We hebben meer tijd nodig.”
Prachtig werk
Ondanks deze soms pittige uitdagingen geniet Meindert-Jan van zijn werk. “Ik werk graag buiten. Het allerleukst vind ik de complexe dynamiek, het omgaan met alle elementen waar je mee te maken hebt: de grond, het weer, je product, het personeel en alle andere factoren van de teelt. Er zijn wel veertig variabelen en het is elke dag weer een uitdaging om dat zo goed mogelijk bij elkaar te brengen. Iedere dag is anders. Het vraagt veel van je ondernemerschap, maar dat maakt het ook leuk. En gelukkig kunnen we ook rekenen op de ondersteuning van Oxin Growers die als telerscoöperatie een stabiele factor vormt. ” Hij besluit: “Ik hoop dat het ons gegund wordt om onze onderzoeken voort te zetten om duurzame oplossingen te vinden. En dat we tot die tijd de benodigde middelen kunnen gebruiken om onze teelt overeind te houden.”