Paprikateler

Ton van den Bosch

Van 6.000 naar 60.000m2

Sinds het oprichten van onze BV in juli 2005, hebben wij twee grote kassen aan de Anthuriumweg in Bleiswijk. We zijn, toen we in 1980 van start gingen, begonnen met vleestomaten, maar in 1993 overgestapt naar de teelt van rode paprika. In die tijd beschikten we over 6.000m2 kas om te telen. Dat is uitgebreid met een “0” erachter en ik kan tevreden terugkijken op dat resultaat van 6.000 naar ruim 60.000m2. Er is geen mogelijkheid maar ook geen wens om nog verder uit te breiden; het is helemaal top met de twee kassen waar we nu onze rode paprika’s kweken!

Product

Paprika's

Bedrijf

Ton van den Bosch B.V.

Locatie

Bleiswijk

Generatief sturen

Wij telen een ras dat een grove paprika van een goede kwaliteit en houdbaarheid levert. Een goede houdbaarheid zorgt er voor dat de paprika mooi blijft vanaf de oogst tot aan het moment dat deze in de winkel ligt. Het ras laat zich generatief sturen, hetgeen zoveel zeggen wil dat het ras veel bloemen en dus vruchten geeft en dus graag wil groeien. Om dat zo goed mogelijk te laten gebeuren is het verkrijgen van een constante temperatuur in de kas heel belangrijk. Zo proberen we het verschil tussen de wat koudere, Nederlandse nachten en de zonnige dagen goed in balans te houden. Ons energieverbruik hebben wij kunnen verduurzamen door  aan te sluiten op energiecentrale RoCa. De restwarmte die ontstaat bij het opwekken van stroom wordt via een leiding aan onze kas geleverd. Een milieuvriendelijke, duurzame oplossing.

Half oktober worden de zaadjes van onze planten gepoot bij de plantenkweker en de planten zetten wij eind november in onze kassen. Vanaf half maart hebben we dan de eerste oogst die doorloopt tot eind oktober. Van elke plant worden meerdere stengels aan touwtjes geleid. Eens in de 14 dagen draaien we elke stengel van iedere plant in langs de touwtjes zodat de plant netjes naar boven groeit. Een paprikaplant wordt gemiddeld 4 meter hoog en produceert ongeveer 14kg aan paprika’s.

Elke paprika die wij oogsten weegt gemiddeld 210 gram. De paprika’s die voor de stoplichtverpakking gesorteerd worden vormen samen altijd 500 gram en zijn bestemd voor retail en export. Zelf eet ik de paprika graag rauw, of ik bak er een eitje in. Ook gaat er altijd rode paprika bij ons door de nasi.

Biologische gewasbescherming

Het is altijd een strijd om ongedierte te weren uit de kassen. Door het seizoen heen kunnen de planten belaagd worden door diverse ziektes of plagen (insecten of schimmels). Wij zetten biologische gewasbescherming in en kunnen dankzij de natuurlijke vijanden van de ziekten en plagen grote problemen goed voorkomen. Dit is mede te danken aan de inzet van ons team dat helpt om te voorkomen en vroegtijdig te spotten.

Biologische gewasbescherming is een belangrijk middel in de teelt dat zich steeds verder ontwikkelt en dat is belangrijk, net als innovaties in teelttechniek en nieuwe rassen.

Certificeringen

Ton van den Bosch B.V. beschikt over de volgende certificaten

Tijdelijk bezoekadres

Ebweg 12b
2991 LT Barendrecht