Paprikateler

Marcel vd Bosch

Zelf repareren

Ik heb vroeger MTS elektrotechniek gedaan. Hoe ik dan in de tuinbouw terecht ben gekomen? Tja, ik ben er eigenlijk ingerold. In ‘86 stond ik op een punt in mijn leven dat ik een keuze moest gaan maken. Ik had wel bij m’n vader tomaten geplukt maar dat zag ik eigenlijk niet zo zitten. Paprika’s waren toen wel een rendabele teelt dus toen mijn vader daarop over wilde stappen was mijn keuze snel gemaakt.

Product

Paprika's

Bedrijf

Kwekerij Saltus V.O.F.

Locatie

Bleiswijk

Mijn opleiding komt tot op de dag van vandaag goed van pas; door de automatisering heb je dagelijks enorm veel met techniek te maken. Er komt hier eigenlijk nooit een monteur want ik probeer altijd eerst zelf te repareren. Nu ben ik al 28 jaar tuinder en ik ben het nog steeds met heel veel plezier en passie. En dat allemaal zonder opleiding! Tegenwoordig zul je daar toch wel veel meer moeite mee hebben omdat het allemaal vrij complex is geworden: je hebt er tegenwoordig eigenlijk nog een extra bedrijf bij. Je moet stevig in je schoenen staan om een tuinbouwbedrijf te runnen, zeker de laatste jaren.

In blokken

Mijn vader is hier in 1950 gestart met het telen van tomaten en sla op 1 hectare grond. Toen ik in ’86 in het bedrijf stapte zijn we direct overgeschakeld op paprika’s en hebben we het bedrijf uitgebreid naar 1,8 hectare. We begonnen met het telen van gele en oranje paprika’s maar we zijn toen vrij snel overgeschakeld op de rode variant omdat we daar nou eenmaal goed in zijn. In 2003 hebben we alles platgegooid en volledig vernieuwd. Later besloten we opnieuw een perceel erbij te kopen en toen was het meteen gunstig om ook een warmtekrachtkoppeling (WKK) te plaatsen, dat was in 2008. We hebben de verwerking in de schuur ook geautomatiseerd door bijvoorbeeld een palletiseerder neer te zetten. In de kas werken we met een zogenaamd onderlos systeem: hierbij oogsten we direct in containers die vervolgens worden opgetakeld en gelost in een moederwagen die daarna weer naar de schuur wordt gereden. We willen het bedrijf zo modern mogelijk krijgen. Eigenlijk is het dus allemaal gefaseerd opgebouwd in blokken, heel anders dan wanneer je ergens nieuw gaat bouwen.  Dat is voor ons wel eens lastig geweest- welke WKK nemen we? Welke indeling is het meest gunstig? - maar ik denk dat het ons goed gelukt is.

Altijd blijven leren

Bovendien heb ik een groot aantal mensen om mij heen verzameld die mij helpen. Zij weten precies wat er aan de hand is en dragen verantwoording voor wat ze doen. Ik denk dat het belangrijk is om als collega-tuinders elkaar samen naar een hoger niveau te tillen om gezamenlijk de teelt te blijven verbeteren. Het is ook belangrijk dat mensen weten waar hun producten vandaan komen. Daarom geef ik vaak rondleidingen door het bedrijf aan allerlei soorten groepen. Dan vertel ik over de biologische gewasbescherming en allerlei andere zaken die komen kijken bij het kweken van paprika’s. Want het blijft toch elk jaar weer topsport om alle facetten - productie, kwaliteit, biologische bestrijding - tot een goed einde te brengen.

Certificeringen

Kwekerij Saltus V.O.F. beschikt over de volgende certificaten