Paprikateler

Marcel de Koning

Doen wat je leuk vindt

Met 2,5 hectare kassen aan de Langelandseweg in Nootdorp zijn wij buurman van de kwekerij van mijn broer Ton. Van oudsher hadden wij een familiebedrijf dat eveneens in Nootdorp gevestigd was maar sinds 1998 hebben we beiden een eigen kwekerij. Het is een tuinbouwgebied waar je ook veel fietsers ziet recreëren. Beiden telen we rode paprika.

Product

Paprika's

Bedrijf

Marcel de Koning CV

Locatie

Nootdorp

Het is een voorrecht om met je gezin naast je bedrijf te mogen wonen. Mijn achtertuin is het oude Floriadeterrein. Mijn vrouw heb ik ontmoet in het vak, zij was onze bedrijfsvoorlichtster in 1991. Zij kent alle ins en outs van de tuinbouw. Onze dochter heeft niet echt veel belangstelling voor de tuinbouw maar ik herken in mijn zoon een echte ondernemer; hij vindt het ook leuk om mee te helpen. Of hij wellicht de opvolger is kan ik nog niet zeggen. Ik zou het erg leuk vinden, maar hij moet vooral doen wat hij zelf leuk vindt. Mijn vader zei altijd: ‘Je mag doen wat je zelf leuk vindt, maar je moet je er dan ook écht goed voor inzetten’. Daar kan ik me prima in vinden.

Elke dag tussen de planten

Ons team van medewerkers bestaat uit 4 mensen. Er heerst een echt goede sfeer en leveranciers en andere mensen komen graag een kop koffie bij ons drinken in de kantine. Daar eten we natuurlijk ook onze eigen rode paprika uit het vuistje. In gerechten ben ik zelf een fan van het roerbakken. Met alles wat ik kan vinden maak ik altijd gezonde ‘prutjes’ zoals ik ze noem. Iedereen smult van die maaltijden met ui, aubergine, courgette en natuurlijk rode paprika. De meeste medewerkers binnen ons team kennen elkaar al 10 jaar of langer en daarom is de sfeer zo goed. Ik zelf zorg er ook voor dat ik veel aanwezig ben, anders is het mij te saai. Ik ben graag tussen de planten te vinden. Tijdens de oogstperiode maken we elke week een rondje om de paprika’s te snijden. Steeds snijd je een gedeelte. Hoeveel dat is wisselt, maar gemiddeld is het tussen de 10.000 en 50.000 kilo rode paprika.

In de paprikateelt worden ziekten en plagen biologisch bestreden en inmiddels is er veel kennis en ervaring op het vlak van biologische gewasbescherming. Als we bezoekers uitleggen hoe we met beestjes andere, schadelijke, beestjes aanpakken dan zijn ze heel verbaasd. Het mooie van de natuur is dat veel insecten en schimmels een natuurlijke vijand hebben en daar maken wij gebruik van.

Certificeringen

Marcel de Koning CV beschikt over de volgende certificaten

Tijdelijk bezoekadres

Ebweg 12b
2991 LT Barendrecht