Paprikatelers

Kees en Angela Ammerlaan

Eigen bedrijf

Op mijn 18e ben ik in de tuin gekomen en ben direct een firma met m’n vader aangegaan. Acht jaar lang hebben we tomaten geteeld, tot het slechte tomatenjaar van ‘92/’93. We besloten toen over te stappen op paprika’s. We zijn vanaf dat moment bijna elke vier jaar verdubbeld, tot onze huidige oppervlakte van 12,5 ha. In 2008 zijn we definitief overgestapt naar enkel rode paprika’s vanwege het gemak op het gebied van bijvoorbeeld sorteren.

Product

Paprika's

Bedrijf

Solanahof

Locatie

Pijnacker

Mijn vrouw Angela heeft na ons trouwen nog een tijdje als kraamverzorgster gewerkt maar daarmee is ze gestopt toen ze zwanger raakte van ons eerste kind. Daarna hielp ze met sorteren in de schuur terwijl oma op de kinderen paste. Dat was toentertijd heel normaal. De vrouwen van nu zouden daar nooit meer voor kiezen. Er zijn nog maar weinig telersvrouwen zoals Angela, de meesten hebben ‘gewoon’ een baan buitenshuis.

Wij stammen nog uit het tijdperk van de familiebedrijven maar daar zijn wij inmiddels bijna een zeldzaamheid in. In een bedrijf op deze schaal werk je tegenwoordig al gauw met een compagnon. Angela en ik hebben samen een firma en daarmee eigenlijk mijn compagnon.

Vernieuwingen

Vanaf 2008 zijn we ook honderd procent geautomatiseerd. Daar zijn we nog elke dag blij mee. Het eerste jaar hebben we het vervloekt vanwege de gebruikelijke opstartproblemen - eerst een bug hier en dan weer een bug daar - maar nu zouden we niet meer zonder kunnen. Terug naar ouderwets stapelen? We moeten er niet aan denken. We moeten trouwens nog wel iets stapelen hoor, maar dat is niet heel veel.

Toegevoegde waarde

We hebben in principe samen het bedrijf gemaakt zoals het nu is, zo simpel is het. Dit is niet zonder slag of stoot gegaan. We hebben echt wel momenten gehad waarop we ons afvroegen waar we het allemaal voor deden? Of we het nog leuk vonden. Wij zijn toen gaan zoeken naar toegevoegde waarde voor het bedrijf. We zijn vervolgens gestart met sealen. We zijn daar heel nauwkeurig in. Al bij het kleinste gaatje in de folie gaat het de deur niet uit. Deze hoge kwaliteit heeft gezorgd voor nieuwe, groeiende afzetmogelijkheden en dat is natuurlijk erg leuk. Dat maakt ook dat er nog wel een stukje uitdaging in blijft zitten.

Verder zijn we in samenwerking met Van Nature dozen gaan opzetten voor collega-telers. Uiteindelijk zijn we hier als bedrijf sterker door geworden. We zijn er nog steeds heel trots op dat we dat voor elkaar gekregen hebben. Zo heb je toch nog een soort ‘plus’ naar je klanten toe.

Certificeringen

Solanahof beschikt over de volgende certificaten

Tijdelijk bezoekadres

Ebweg 12b
2991 LT Barendrecht