Tomatentelers

Jan van Delft en Jan van Drunen

Twee Jannen één gedachte

Wij hebben twee kwekerijen in Elshout voor de teelt van pruimtomaten en cocktailtomaten. Op Kwekerij De Bron telen wij op 32.000 m² pruimtomaten en op Kwekerij De Maasroute telen wij de andere tomaten. Het teeltproces van deze tomaten loopt hetzelfde binnen alle afdelingen. Eind december/begin januari worden onze planten door de plantenkwekerij aangeleverd. Ze kunnen dan direct op de mat en doorgroeien. Er wordt geoogst van eind maart tot half december want wij richten ons er op de oogstperiode zo lang mogelijk op te rekken

Product

Tomaten

Bedrijf

Kwekerij De Bron en Kwekerij De Maasroute

Locatie

Elshout

Het wordt namelijk op prijs gesteld als producten van Nederlandse bodem langer in het seizoen beschikbaar zijn. We hebben een duidelijke taakverdeling maar toch kunnen we beiden dezelfde werkzaamheden goed uitvoeren; wij doen alles samen maar als één van ons tweeën er niet is dan kan de ander het overpakken.

U vraagt wij verpakken

Onze tomaten worden op maat en op order ingepakt. Wat de klant wenst kunnen wij leveren. Van doosjes van 200 gram tot verpakkingen van 1 kilogram. Onze cocktailtomaten zijn elk rond de 30 á 40 gram en een troscherrypruimtomaatje is altijd tussen de 15 en 20 gram. Voor de retail werken wij op deze manier op bestelling. Voor de middag wordt alles klaargemaakt, de vrachtwagen haalt alles op en de volgende dag ligt alles vers in de winkel. De markt is uitdagend en het is niet altijd even makkelijk. Zo heeft de vraag ook met het weer te maken; als het mooi weer is eten de mensen vaker een frisse salade. Bij koud weer kiezen mensen voor warme groenten bij hun maaltijd.

Tomatenteelt is de mooiste teelt

Wij vinden de tomatenteelt de mooiste teelt die er is. In het seizoen wordt de plant 12 tot 14 meter lang. We laten de klos touw wekelijks steeds 25 centimeter zakken, dat is de gemiddelde lengte tussen twee trossen. Onderin groeien dan de trossen die we plukken. Elke plant produceert ongeveer 33 tot 36 trossen. De trosstelen worden gesnoeid want die horen goed kort te blijven. Aan elke tros proberen we maximaal 6 tomaten te kweken. Meer vruchten is niet handig want dan worden de verpakkingen niet uniform. Er wordt tijdens de teelt in de kas dus al rekening gehouden met de meest efficiënte verpakking.

Eenvoud siert het product

Het is een eerlijk en eenvoudig product en altijd vers. De consument van nu kiest vooral voor comfort en gemak en koopt het product vaak ongeacht de prijs. Dat is jammer want het is natuurlijk best leuk om meer te weten over de herkomst en totstandkoming van je eten. Maar als er een Open Dag is en het is warm, dan zie je meer mensen in het zwembad liggen dan dat er in de kas komen kijken. Dat zal heel lastig te veranderen zijn.

Certificeringen

Kwekerij De Bron en Kwekerij De Maasroute beschikt over de volgende certificaten