Komkommerteler

Han van der Helm

Het mooiste vak ter wereld

Nootdorp is de plek waar wij in onze kwekerij van bijna twee hectare, komkommer telen. De maatschap heb ik zelf opgericht nadat ik eerst met mijn vader en broer begonnen ben. Wij zijn met andere tuinders centraal in één gebied gevestigd. In deze omgeving ben ik ook opgegroeid en ik vind het mooi om te zien wat we met elkaar hebben opgebouwd. Ik vind dat ik het mooiste vak ter wereld heb. We werken met een hecht team van mensen. Iedereen werkt hier graag en de werksfeer is bijzonder goed.

Product

Komkommers

Bedrijf

Maatschap J.M.A. van der Helm

Locatie

Nootdorp


Een kwalitatief goed product

Ons streven is het leveren van een kwalitatief goed product en daarom kiezen wij voor een ras welke heel geschikt is voor onze teeltwijze en een goede productie heeft. Wij besteden veel zorg aan het leveren van een goed product. Dat ben je als tuinder verplicht vind ik zelf, soms wordt er nog wel eens wat minder nauwkeurig omgegaan met de kwaliteit. Wij planten in december en met drie teelten werken wij door tot 1 november. In de zomer duur het slechts 18 dagen om een komkommer te kweken met het licht. In de winter kan het wel vijf weken duren om een mooie komkommer te krijgen. Het grootste gedeelte van onze productie is voor de export bestemd.

Samenwerken

Coöperatief denken zorgt ervoor dat je sterk staat en mag wat mij betreft meer bekendheid krijgen. Vroeger was er het Productschap Tuinbouw maar dat is opgeheven. Omdat ik een idealist ben zet ik me er graag voor in om samen te werken. Dat kan op veel vlakken, bijvoorbeeld het realiseren van een zo duurzaam mogelijke productie. Er is nog veel mogelijk om energiezuinig te produceren. Wij zijn op dat vlak al vergevorderd en delen dat graag. Om zo min mogelijk energie te gebruiken hebben we in de kas twee beweegbare schermen. Hiermee kun je het licht en de warmte goed beïnvloeden. We hebben de groene teelt hoog in het vaandel staan. Om ziekten en plagen tegen te gaan telen wij maximaal biologisch; spuiten gebeurt bij ons niet meer.

Goede komkommer

Als ik de consument een tip moet geven voor het kiezen van een goede komkommer zou ik willen adviseren om een donkere kleur te kiezen, of in elk geval niet te licht. Als een komkommer zacht van binnen is, is deze waarschijnlijk te oud. Wij eten veel komkommer, puur of gesneden met wat dressing. Ondanks dat het hard werken is in het voorjaar, blijft dat toch een van mijn favoriete periodes in het jaar. Wanneer ik met vakantie ga, kan ik de kwekerij aan mijn broer overlaten, en aan het ervaren team.

Wij zijn een sociaal bedrijf waar hard gewerkt wordt. Het is altijd gezellig en leuk bij ons in de kas, ik vind het belangrijk dat er regelmatig tijd is om een praatje met elkaar te maken. Ik werk – net als mijn collega’s graag nog een jaar of vijf door, ik heb geen uitbreidingsplannen maar vind het belangrijk dat het leuk blijft om te werken.

Certificeringen

Maatschap J.M.A. van der Helm beschikt over de volgende certificaten