Paprikateler

Daniël van der Burg

Van komkommer, naar tomaat naar paprika

Al sinds lange tijd teel ik op deze locatie in Berkel en Rodenrijs. Ik ben begonnen met komkommer, toen overgestapt naar tomaat en nu teel ik al een hele tijd paprika. Bij het uitzoeken van een ras is het voor mij heel belangrijk dat het een betrouwbaar ras is en een kwalitatief goed ras zonder gevoeligheid voor rot aan de binnenkant.

Product

Paprika's

Bedrijf

D.J.A. van der Burg

Locatie

Berkel en Rodenrijs

"Paprika's kweken is niet alleen maar ondernemen, het is een leven waar je voor kiest"

Paprika als partysnack

Het mooie aan paprika’s vind ik dat ze supergezond zijn en ook nog eens heerlijk als snack! Een halve rode paprika bevat al de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Paprika’s zijn daarnaast rijk aan de antioxidanten bètacaroteen (vitamine A) en flavonoïden. Van beide stoffen is bewezen dat ze de kans op kanker aanzienlijk verminderen. Daarnaast zijn ze ook gewoon lekker. Als ik op een verjaardag gewoon een paprika in partjes snijd en ik leg het op een bordje neer, dan is het binnen een mum van tijd weg. Je gasten laten de chips nog eerder staan dan de paprika.

Moet het een grote of een kleine paprika zijn? Moet de beste paprika hol zijn? Hoe moet hij smaken en hoe moet hij niet smaken? Mensen met een groot gezin willen graag grote paprika’s, dat is makkelijk voor degene die kookt. Aan de andere kant zijn er ook mensen die genoeg hebben aan een halve paprika, maar halve paprika’s telen lukt nog niet. Zelf zou ik een paprika van rond de 85 mm adviseren, dat vind ik een mooi maatje. Bij het uitzoeken van de beste paprika is het naast de maat ook belangrijk om te kijken naar de steel, of die nog intact is, en of de paprika zelf wel of niet beschadigd is. En uiteraard is het belangrijk om naar de kleur van de paprika te kijken.

Een leven waar je voor kiest

Paprika’s kweken is niet alleen maar ondernemen, het is ook een leven waar je voor kiest. Dus toen mijn vader met het bedrijf wilde stoppen, was het voor mij niet meer dan logisch om dit van hem over te nemen. Mijn motto is: de onderste doos op de pallet moet hetzelfde zijn als de bovenste doos. Ik streef er altijd naar om een nog beter kwalitatief product te leveren. Ik ga dan ook pas met een gerust hart naar huis als het goed is. Het is geweldig om in direct contact enthousiaste reacties van consumenten te krijgen. Om kwaliteit van hoog niveau te bereiken moet er langzamer worden gesneden, langzamer worden gesorteerd en dan moeten uiteindelijk de paprika’s heel netjes in de doos neergelegd worden. Maar niets wat de consument wil is mij te gek, we doen het!

Certificeringen

D.J.A. van der Burg beschikt over de volgende certificaten