Auberginetelers

Arjan en Martijn van Onselen

Derde generatie

Arjan: Mijn vader is in de jaren 80 na zijn HBO-opleiding de tuin in gegaan. Mijn broer en ik zijn dus al de derde generatie. Een groot voordeel van het werken met je familie is dat je er vanuit mag gaan dat iedereen altijd voor 200 procent aan het werk is. Sinds 1990 telen we aubergines. Daarvoor hadden we traditioneel tomaten en sla. We telen aubergines op drie locaties in 's-Gravenzande. 

Product

Aubergine

Bedrijf

Gebr. Van Onselen

Locatie

's-Gravenzande

Bij aubergines moet je vooral voelen om te kijken of het product goed is.

Lekker hard en zonder schaamte meezingen

Vlak voor de Kerst beginnen we met de teelt en het seizoen loopt meestal door tot de eerste of tweede week van november, dan gaan de laatste aubergines eruit. Op onze piek hebben wij hier 35 medewerkers rondlopen, dat zijn met name uitzendkrachten. Dit zijn overigens wel uitzendkrachten die hier al meerdere jaren werkzaam zijn. Zij vormen samen met een aantal vaste medewerkers een goed 'cluppie'.  Ik hoor vaak van anderen dat de jongens lekker aan het zingen zijn. Dat is voor mij een goed teken want als je personeel lekker hard en zonder schaamte met de radio aan het meezingen is, dan hebben ze het naar hun zin. Ik vind het erg belangrijk om een goede sfeer op het bedrijf te hebben. Daardoor hoef ik bijna nooit aan te sturen dat ze harder moeten werken.

Aubergine: de ideale vleesvervanger

Bij aubergines moet je vooral voelen om te kijken of het product goed is. De kroon moet egaal van kleur zijn, zonder bruine punten. De aubergine zelf moet stevig aanvoelen. Een minder stevige aubergine kan je overigens nog prima eten maar het is wel een indicatie dat de vrucht wat ouder is. De lekkerste aubergine is volgens mij de minst bittere. Hoe ouder de aubergine is, hoe roder en hoe sterker de bittere smaak. Een aubergine is heel caloriearm. Hij wordt door vegetariërs vaak als vleesvervanger gebruikt. Aubergine neemt de kruiden en sappen in een gerecht op en is daarmee een echte smaakdrager. De consumptie groeit elk jaar in Europa maar de aubergine wordt helaas in Nederland nog weinig gebruikt in de keuken. 

Trots

Ik ben heel trots op waar we nu staan als familiebedrijf. De teelt geeft mij nog steeds een kick. Dat je ondanks extremen in het weer ervoor kan zorgen dat de kwaliteit in orde blijft en er tegelijkertijd steeds uitstekende aubergines de deur uit gaan. Mijn broer Martijn zegt weleens dat als mensen uit het buitenland naar ons bedrijf komen voor een rondleiding en onze producties horen, ze hun ogen uitkijken. Je staat er niet bij stil, maar de Nederlandse glastuinbouw is topsport!

Certificeringen

Gebr. Van Onselen  beschikt over de volgende certificaten